Геофизици от Европа са анализирали глобалните изменения на магнитното поле

...
Геофизици от Европа са анализирали глобалните изменения на магнитното поле
Коментари Харесай

Магнитното поле над САЩ отслабва



Геофизици от Европа са анализирали световните промени на магнитното поле на Земята за последните 15 години и са разкрили намаляване на магнитното поле над Съединени американски щати благодарение на трите спътника Swarm, оповестяват учените от Европейската галактическа организация (ESA).

На първата анимация, показана от геофизици, е показано изменението на геомагнитното поле на планетата в интервала от 1999 до 2016 година.

Синият цвят показва региони със едва поле, аленият – със мощно. За тази анимация са употребявани данни от спътниците CHAMP and Ørsted.

На видеото се вижда, че за маркирания интервал полето е отслабнало с 3,5% във високите ширини на Северна Америка (САЩ и Канада) и е станало с 2 % по-силно над територията на Азия. Областта с най-слабо магнитно поле се следи над Атлантика, тя се е изместила на запад, а магнитното поле в нея е отслабнало с 2% за интервала на наблюдения. Северният магнитен полюс, както се и очаквало, мигрира на изток.

Втората показана анимация показва райони, където са следени най-силни и най-слаби промени на магнитното поле в интервала 2000–2015 година. На видеото със наследник цвят са маркирани области с високи темпове на изменение на магнитното поле, и с червени – с ниски. Например магнитното поле постепенно се е изменяло в Южна Африка и бързо – в Азия.

  • Ново пояснение на парадокса на магнитното поле
  • Как се трансформира земното магнитно поле
  • Магнитното поле на Земята може да се обърне за по-малко от 100 години

Магнитното поле на Земята се създава от токове в металното ядро навътре в планетата. Най-важната му характерност е неговата натегнатост, чиято големина леко варира за другите територии на планетата.

Магнитните полюси на Земята се разграничават от географските и с течение на времето трансформират своето състояние. Прогнозирането на тези процеси е значимо за разбирането на природата на геомагнетизма, добавя Lenta.ru.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР