Геноцидът в Сребреница е един от най-мрачните моменти в модерната

...
Геноцидът в Сребреница е един от най-мрачните моменти в модерната
Коментари Харесай

Мишел: Геноцидът в Сребреница е един от най-мрачните моменти в модерната европейска история

Геноцидът в Сребреница е един от най-мрачните моменти в модерната европейска история, съобщи във връзка годишнината от клането в Сребреница (Босна и Херцеговина) ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел, оповестява вестник " Дневни аваз ". Тази трагична годишнина ни припомня, че би трябвало да продължим да работим дружно за мир в Европа и Босна и Херцеговина да стане част от Европейски Съюз , съобщи Мишел.

По мотив 27-та годишнина от геноцида в Сребреница Шарл Мишел написа в Туитър: " 27 години от геноцида в Сребреница - един от най-мрачните моменти в модерната европейска история. Нашите сърца и мисли са с жертвите и техните фамилии. Тази трагична годишнина ни припомня, че би трябвало да продължим да работим дружно за мир в Европа и Босна и Херцеговина да стане част от Европейски Съюз ".

В Сребреница през днешния ден се отбелязва 27-та годишнина от геноцида, осъществен на 11 юли 1995 година В Мемориалния център Поточари ще бъдат заровени тленните остатъци на 50 жертви от геноцида. Автобуси от цяла Босна и Херцеговина идват през днешния ден в Сребреница, оповестява вестник " Дневни аваз ". В 11 часа в Мемориалния център Поточари ще стартира възпоменание за жертвите, на което към присъстващите ще се извърнат редица публични лица.
 
През юли 1995 година босненските сръбски бойци отделят минимум 8000 босненски мъже и момчета мюсюлмани от съпругите им , от майките и сестрите им, преследват ги и ги избиват в горите към Сребреница. Телата на жертвите са заровени в голям брой всеобщи гробове в опит да бъдат скрият доказателствата за закононарушението.

Новоидентифицираните жертви всяка година се погребват още веднъж в Мемориалния център Поточари на 11 юли . Досега са открити и заровени тленните остатъци на повече от 6600 души. 

Международното правораздаване призна събитията в Сребреница за геноцид, а през 2009 година Европейският парламент одобри Резолюция за Сребреница, в която прикани страните членки на Европейски Съюз и страните от Западните Балкани да означават 11 юли като Ден в памет на геноцида в Сребреница. Бившият политически водач на босненските сърби Радован Караджич и военният им лидер Ратко Младич са наказани на пожизнен затвор поради клането.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР