Генералният секретар на ОПЕК+ посочи, че през тази година ще

...
Генералният секретар на ОПЕК+ посочи, че през тази година ще
Коментари Харесай

Рискове от нестабилност и недостиг на пазара на петрол – какво да очакваме?

Генералният секретар на ОПЕК+ уточни, че през тази година ще има резистентен растеж на търсенето на нефт. ОПЕК+ се състои от 23 страни, които изнасят нефт и групово дефинират количеството недопечен нефт за доставка на международния пазар.

В изявление за BBC Хайтам Ал Гаис съобщи, че чакат нарастване на търсенето с към 2.4 милиона барела дневно. Освен това Саудитска Арабия разгласи понижаване на производството на недопечен нефт с един милион барела дневно в опит да увеличи цените.

Международната организация по енергетика (МАЕ) изрази угриженост по отношение на намаляването на производството от страна на огромните страни производителки на нефт – Саудитска Арабия и Русия, които са членове на ОПЕК+. Опасенията са, че този ход може да докара до забележителен недостиг в предлагането до края на годината. Ал Гаис изясни, че това понижение е доброволна и самодейна мярка, подхваната от две суверенни страни заради преобладаващата неустановеност.

След нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 година цените на петрола означиха внезапен скок, като през юни същата година доближиха най-високата си стойност от над $120 за барел. Макар че през май т.г. те се намалиха до малко над $70 за барел, те непрестанно се повишават.

Кулминацията на това повишаване бе, че във вторник цената на суровия нефт вид Брент, която е стандарт за ценообразуване, надвиши 95 $ за барел. Предвижданията за понижаване на доставките породиха опасения за евентуално надхвърляне на $100 за барел. Това развиване на събитията накара водачите да бъдат предизвестени за евентуалното повишение на цените на горивата през идващите 10 месеца и подхрани опасенията за продължителна инфлация в огромните стопански системи.

Ал Гаис акцентира, че главната угриженост на ОПЕК е обвързвана с незадоволителните вложения в петролния бранш. Той предизвести да не се насочат апели за прекъсване на вложенията в петрола с аргумента, че това крие идентични опасности, които могат да доведат до бъдеща неустойчивост и дефицит на доставки. Ето за какво ОПЕК се застъпва за смисъла на непрекъснатите вложения в петролната промишленост, наред с напъните за прекосяване към по-чисти енергийни източници, като да вземем за пример възобновими енергийни източници.

Запитан за евентуалните последствия от повишението на цените на петрола върху световната инфлация, в случай че те надвишават $100 за барел, Ал Гаис прикани да не се гледа на нещата в кратковременен проект. Той акцентира, че чакат търсенето да продължи да нараства с над 2 милиона барела дневно през идната година, като призна, че тази прогноза зависи от несигурността на международния пазар. Въпреки това доминира оптимизмът във връзка с устойчивостта на международното търсене на нефт през тази година.

Ал Гаис акцентира, че до 2045 година петролната промишленост ще се нуждае от вложения в размер на близо $14 трилиона. Той съобщи, че съгласно прогнозите до 2045 година търсенето на сила ще се усили с близо 25% спрямо актуалните равнища и всички форми на сила ще бъдат наложителни, с цел да се отговори на това търсене.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР