Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш предложи една или няколко

...
Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш предложи една или няколко
Коментари Харесай

ООН призова света да помогне на Хаити

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш предложи една или няколко страни да изпратят " сили за бързо реагиране ", с цел да оказват помощ на полицията в Хаити да отстрани опасността от въоръжени банди.

Това се споделя в писмо до Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, представено от " Ройтерс ".

Гутериш не предлага силите да бъдат ситуирани от Организация на обединените нации .

Той сподели, че 15-членният Съвет за сигурност би трябвало просто да приветства такава мощ и отбелязва, че той може да увеличи потенциала на Организация на обединените нации за поддръжка на преустановяване на огъня или филантропични съглашения и да обезпечи съгласуваност на напъните с интернационалните сили.

Миналата седмица Хаити съобщи, че ще изиска профилирани въоръжени сили, които да оказват помощ в битката с рецесията, породена от блокадата на основното му горивно пристанище от коалиция от банди, която осакати превоза и принуди предприятията и лечебните заведения да спрат интервенции.

Блокадата докара и до дефицит на бутилирана вода, тъкмо когато страната удостовери ново огнище на холера, чието разпространяване се управлява посредством хигиена и чиста вода.
 Съединени американски щати обмислят филантропична помощ за Хаити
Съединени американски щати обмислят филантропична помощ за Хаити

Бандити на острова се възползват от обстановката

Припомняме, че Съединените щати обявиха в събота, че преразглеждат настояването на Хаити.

Гутериш сподели, че сили за бързо деяние " по-специално ще поддържат HNP (Националната полиция на Хаити) най-вече в столичния регион на Порт-о-Пренс за обезпечаване на свободното придвижване на вода, гориво, храна и медицински консумативи от главните пристанища и летища до общности и здравни заведения. "

" За тази цел силите ще поддържат напъните на HNP да отстрани опасността, представлявана от въоръжени банди, и да обезпечи незабавна отбрана на сериозна инфраструктура и услуги ", написа той.

Гутериш сподели, че една страна ще би трябвало да управлява силите за бързо деяние и че силите " ще бъдат последователно отстранени, защото HNP възвърне държавния надзор върху сериозната инфраструктура, ориентирана от банди, и стартира да възвръща общата сигурност и свободата на придвижване ".

В този миг Гутериш сподели, че може да се обмисли разполагането на многонационална полицейска оперативна група или многонационална специфична мощ за подкрепяне на Хаити в средносрочен проект. Той не предполагаше, че такава мощ ще бъде ситуирана на Организация на обединените нации.

Съветът за сигурност изиска от Гутериш през юли да се съветва с Хаити, съответните страни и районни групи по отношение на " вероятните разновидности за засилена поддръжка за сигурността " за напъните на HNP за битка с високите равнища на гангстерско принуждение " и да рапортува до 15 октомври.

Съветът също по този начин заплаши с целенасочени наказания против незаконни групировки и извършители на човешките права в Хаити и прикани страните да спрат притока на оръжие към страната.

Политическа задача на Организация на обединените нации в Хаити работи с държавното управление за подсилване на политическата непоклатимост и положително ръководство, отбрана на правата и промяна на правораздаването и за подкрепяне на провеждането на свободни и почтени избори.
 Хаити прикани света за помощ
Хаити прикани света за помощ

След проблемите поради бандите

Миротворците на Организация на обединените нации бяха изпратени в Хаити през 2004 година, откакто протест докара до свалянето и изгнанието на тогавашния президент Жан-Бертран Аристид. Мироопазващите войски напуснаха през 2017 година и бяха сменени от полицията на Организация на обединените нации, която напусна през 2019 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР