Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че е уверен

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че е уверен
Коментари Харесай

Столтенберг уверен във възможността за присъединяване на Швеция и Финландия към НАТО

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг сподели, че е убеден във опцията за намиране на решение, обвързвано с възраженията на Турция против присъединението на Швеция и Финландия към алианса, заяви ДПА, съобщи Българска телеграфна агенция. 

В речта си на Световния стопански конгрес в Давос Столтенберг съобщи, че алиансът „ би трябвало да седне и да откри път напред “ и че е сигурен, че това ще се случи.

Турция изрази противоречие против опита на Швеция и Финландия да получат участие в НАТО, като се аргументира с опасения в сферата сигурността и упрекна Стокхолм в поддръжка на „ терористични групировки “. Анкара засяга кюрдските Сили за отбрана на народа (СЗН) в Сирия.

Турските сили постоянно влизат в конфликти със СЗН по границата със Сирия, като съгласно Анкара те са част от по-голямо бунтовническо придвижване.

Съединени американски щати, от своя страна, работят в тясно съдействие с кюрдските сили в Сирия и ги смятат за основен съдружник в битката им с екстремистките милиции на „ Ислямска страна “.

Швеция и Финландия, наред с други страни, постановиха възбрана за експорт на оръжия за Турция, откакто през 2019 година Анкара организира военна атака против СЗН.

Турция изрази неодобрение и от това, че двете страни позволяват провеждането на акции на неразрешената Кюрдската работническа партия (ПКК).

Руската инвазия в Украйна промени обстановката към сигурността в Европа и Швеция и Финландия взеха решение да се откажат от неутралната си позиция и да аплайват за участие в НАТО.

В момента се водят редица дипломатически диалози сред Турция, Швеция и Финландия за постигането на съглашение.

В речта си Столтенберг акцентира стратегическото значение на Турция за алианса, както и приноса ѝ за битката против тероризма.

Генералният секретар на НАТО разяснява и дебата към потреблението на китайски технологии в 5G мрежите, както и газопровода „ Северен поток 2 “.

„ Ние би трябвало да признаем, че икономическите ни решения имат последици за сигурността ни. Свободата е по-важна от свободната търговия, опазването на полезностите ни е по-значимо от облагите “, сподели той, представен от Ройтерс.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР