88 нови ТЕЛК ще разкрият държавните и общинските болници в

...
88 нови ТЕЛК ще разкрият държавните и общинските болници в
Коментари Харесай

Болниците разкрили 88 нови ТЕЛК, но попълването на състава е проблем

88 нови ТЕЛК ще разкрият държавните и общинските лечебни заведения в страната, оповестява здравното министерство. Броят на териториалните експертни лекарски комисии/ТЕЛК/ се удвоява и по едно и също време с това се вкарва инцидентно систематизиране на преписките.

Близо 300 хиляди души годишно се явяват пред комисиите. Според новите правила в ТЕЛК наложително следва да работят шефове на клиники и отделенияили посочени от тях експерти. С измененията се планува още освидетелстването да става в период до три месеца от подаване на заявката. Общият период за обжалване на решенията ще бъде 14 дни, а ТЕЛК и НЕЛК ще могат да го анулират единствено един път.

Комисиите ще работят единствено по документи. Физически обзор ще се прави по изключение и то на хора в тежко положение. В същото време лечебните заведения имат усложнения с разкриването на нови комисии ТЕЛК, защото няма задоволително фрагменти, акцентира пред " 24 часа " доктор Неделчо Тотев, ръководител на Сдружението на общинските лечебни заведения в България и шеф на болничното заведение в Чирпан.

Освен в общинските, усложнения за откриване на нови ТЕЛК има още и в регионалните лечебни заведения. Най-притиснати са университетските лечебни заведения, тъй като са държавни и елементарно ще се постановат наказания.

Новите комисии ТЕЛК би трябвало да проработят след по-малко от два месеца. Очаква се експертна комисия на здравното министерство да направи направи оценка на новоразкритите ТЕЛК и до каква степен съставите им дават отговор на нормативните условия. Освен това Националната експертна лекарска комисия ще организира образование за лекарите, които за първи път попадат в ТЕЛК комисии.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР