Ген. Съби СъбевИзтече и десетият месец на руската агресия срещу

...
Ген. Съби СъбевИзтече и десетият месец на руската агресия срещу
Коментари Харесай

2023 решаваща за изход от мръсната руска война срещу Украйна – време е за по-решителна стратегия на Запада за прекратяване на конфликта

Ген. Съби Събев

Изтече и десетият месец на съветската експанзия против Украйна. Русия продължава да се придържа към стратегическа защита, като на обособени посоки продължава офанзивите за възстановяване тактическото състояние на войските си. След завладяването на Лисичанск през юли, съветските окупационни сили не са постигнали никакъв важен триумф на бойното поле. Украинските войски не престават да удържат самодейността на бойното поле, като с муден ритъм водят контраофанзивни интервенции в югоизточната част на Харковска и западната част на Луганска области, и сполучливо удържат отбранителните си позиции в Донецка област. Украинският президент В. Зеленски разгласи, че към този момент са освободени от съветска окупация 1888 обитаеми места.

Есенният дъждовен сезон и мъглите предотвратиха провеждането на по-мащабни украински маневрени контраофанзиви, само че продължиха тактическите отбранителни и настъпателни интервенции на двете воюващи страни. След отдръпването от десния бряг на р. Днепър, съветската защита по фронтовите линии е нормализирана. 
Русия усили състава на окупационните си сили, като по изказвания на съветския президент към този момент е разположила в Украйна 150 000 от мобилизираните си военни, от които над 77 000 са развърнати в бойните елементи. Останалите извършват отбранителни функционалности в окупираните територии. Другите 150 000 са на подготовка в центрове и полигони в Русия и Беларус за настъпателни интервенции през 2023 година. 
Путин фрапантно усилва и бюджета за защита за идната година, на 8 % от Брутният вътрешен продукт и в действително изражение – 143 милиарда $, което съставлява 30% от общия бюджет на страната за 2023 година

Украинският президент на 21 декември направи публично посещаване в Съединени американски щати, като бе задушевно признат и приветстван в Белия дом и Конгреса на Съединени американски щати. Обявена бе нова американска военна помощ от 1.85 милиарда щ. долари, която включва за първи път и доставка на ЗРК „ Патриот “.

Развитието на спора през десетия месец
През месеца военните дейности имаха главно позиционен темперамент, само че и с местни настъпателни дейности и на двете страни, за възстановяване тактическото състояние на войските. По фронтовата линия в Донецка и Луганска област се водят позиционни боеве. Зачестилите съветски контраатаки имат за цел да предотвратят нова украинска контраатака. Украинската страна продължи да нападна линията Кремина – Сватово. Руските окупационни сили концентрираха напъните се завладяване на Бахмут и изтласкване на украинските сили западно от Донецк и Авдеевка, като на тези сектори на фронта са съсредоточени най-боеспособните съветски сили, в това число изтеглените от Херсон. 
Руските войски продължиха да основават и укрепват отбранителни линии в западна Луганска, южна Запорожка и източна Херсонска области, както и в северната част на Крим, като основават и оперативни запаси на полуострова. 

Продължиха съветските масирани ракетни удари по сериозната украинска инфраструктура, 50% от която е доста развалена и се нуждае от съществени поправки. На 05 декември бе нанесен осмият масиран ракетен удар с над 70 ракети от друг вид, по редица области в източна, централна и южна Украйна. Около 60 от тях бяха свалени от украинската Противовъздушна отбрана. Регулярно е подложен на артилерийски обстрел западният бряг на р. Днепър и прилежащите обитаеми места, в това число гр. Херсон. На 16 декември бе нанесен деветият ракетен удар по редица украински инфраструктурни обекти, с общо 76 ракети, от които 60 бяха свалени. Срещу Киев бяха ориентирани 40 ракети, от които 37 бяха унищожени. През нощта против 19 декември съветските сили още веднъж нападнаха Киев с ирански дронове-камикадзе. Украинските сили смъкнаха 30 съветски дрона, в това число 18 над Киев.
Украинската страна продължи да нанася удари по съветски прифронтови летища с дронове, РСЗО с огромен обхват и далекобойна артилерия, по логистичната инфраструктура, командни пунктове и съсредоточения на съветски войски в окупираните територии, в това число Крим. На 08 декември украинската войска нанесе удар по съветска логистична база край Бердянск, където бяха ситуирани военна техника и муниции, в това число ракети за зенитно-ракетни комплекси С-300, постоянно употребявани за съветски удари по гражданска инфраструктура в Южна Украйна. 

Битката за Бахмут

След боевете в Херсонска област, техният епицентър се измести в Донецка област и главно към Бахмут. Десетият месец от съветската инвазия бе доминиран от борбата за Бахмут, която се води от юни 2022 година, само че фронтовите линии са най-вече в открита околност към източните и южните подстъпи към града. 
Както се очакваше, изтеглените съветски войски от западния бряг на р. Днепър след малко възобновяване, бяха хвърлени на източния фронт и главно на Донецкия бранш от фронта. Основната част от тях, към 15 000 души бе развърната на близо 15-километровия фронт към Бахмут, за бързото завладяване на града. Като щурмови групи тук се употребяват главно силите на ЧВК „ Вагнер “. В последните две седмици съветските сили се приближиха и завързаха боеве в промишлената зона и крайния източен квартал на града, само че след мощна украинска контраофанзива бяха изтласкани на изходни позиции.
Руските окупационни сили се пробват да завладяват Бахмут от месец май, като започнаха редовно да го обстрелват. Те разчитаха, че с преодоляването му ще се отвори пътя за завладяването на останалата част на Донецка област. За тях, обаче, тази борба има с изключение на политически и стопански залог. Западно от Бахмут е пътя към водосборния регион на цялата област, който в този момент е под украински надзор и съветската войска изпитва изострен дефицит на вода.
От друга страна, градът не е от значително стратегическо значение. Зад него има други украински отбранителни линии и съветската войска повтаря остарели неточности, като се пробва да завладява дребни и оперативно незначими територии с неимоверно доста жертви. От месец май съветската войска към Бахмут се е придвижила едвам с няколко километра.
Битката за Бахмут е битка за метри, постоянно за 100-200 м. прогрес дневно, съпроводена с големи жертви на настъпващите. Руските офанзиви са съвсем денонощни и съветските окупационни елементи започнаха да губят приблизително по един батальон всекидневно. Значителни са и загубите на украинските отбраняващи се елементи. Руските елементи организират приблизително по 10 - 15 безплодни офанзиви всекидневно и обстрелват до 20 обитаеми места към Бахмут. ЧВК „ Вагнер “ е набрала общо 23 000 пандизчии, които се употребяват като щурмови групи и пушечно месо в офанзивите и дават огромен брой жертви.
Руското командване непрестанно изпраща усиления и ги хвърля в боевете. Украинската войска също усили своите сили в Бахмут. Те отбраняват региона към града от 2014 година, построили са там солидни отбранителни линии и е малко евентуално да позволен завладяването му. Преди няколко дни украинският президент посети Бахмут и награди неговите доблестни бранители.

Украински удари по стратегически съветски военни обекти

За първи път в тази война Украйна нанесе удари по съветски военни обекти в дълбочина на съветска територия, вследствие на които са развалени един аероплан Ту-22М3 и два самолета Ту-95. Съединени американски щати допреди месец упорстваха Украйна да се въздържа от нанасяне на удари по военни обекти в дълбочина на съветска територия, с цел да не провокират нова ескалация на военните дейности. И за задачата те не предоставяха по-далекобойни оръжия на УВС. 
Предвид продължаващата акция на Русия за редовно заличаване на украинската сериозна инфраструктура, Съединени американски щати към този момент не упорстват Украйна да се въздържа от такива удари. Още повече, че интернационалното право разрешава на Украйна, като страна жертва на експанзия, да нанася удари по военни обекти на съветска територия, от които се реализират удари по украинска цивилна инфраструктура. 
Западът още през м. октомври трябваше да сложи алена линия пред Москва, че в случай че продължат съветските масирани ракетни и дронни удари по сериозната украинска инфраструктура, ще стартира да дава на Украйна и оръжейни системи с действен обхват. Англия, посредством своя министър на защитата, разгласи, че към този момент е подготвена да дава на Украйна по-далекобойни оръжия.

На 05 декември Украйна нанесе удар с дронове по две съветски стратегически авиобази на отдалечение до 700 км от украинската граница. Двете съветски авиобази са „ Енгелс-2 “ в Саратовска област и „ Дягилево “ край Рязан. В първата авиобаза са нанесени повреди на два стратегически бомбардировача, а във втората след удара 10 бомбардировача са напуснали базата.
Авиобаза " Енгелс-2 " е главната оперативна база на съветската стратегическа авиация в западната част на Русия, където са основани 30 бомбардировача, главно Ту-160 и Ту-95 и които са съществени носители на нуклеарно оръжие.
Най-вероятно ударите са нанесени с модифицирани руски разследващи безпилотни летателни апарати (БЛА) Ту-141 " Стриж ",, модифицирани да носят военен заряд. Същите са с реактивен мотор, могат да летят със скорост до 1 000 км/ч и са с обхват до 1 000 км. Най-вероятно Украйна има ресурс от такива дронове и може да се чакат още удари по летища, от които изхвърчат съветски самолети за нанасяне на удари по украинската сериозна инфраструктура, както и по други съветски военни стратегически обекти. Кримският мост явно ще бъде един от тях.

На 06 декември дрон нападна летището в Курск, където избухна контейнер за предпазване на гориво. Този удар най-вероятно е нанесен с модифициран по-маломощен съветски БЛА Ту-143 " Рейс ", чийто обсег на полета е към 200 километра и която може да носи до 150 кг потребен товар. И двата дрона са дозвукови, не се ръководят от оператор, а са с авансово програмиран полет и са доработени да летят на дребна височина, сходно на крилати ракети. Посланието към Русия е, че към този момент не може безнаказано да продължава с ракетния си гнет над украинското население и ще има удари за отмъщение. 
Тези украински удари шокираха съветското политическо и военно управление и унизиха мощната съветска Противовъздушна отбрана. Същите затвърждават наклонността в развиването на стратегическа безпилотна ударна авиация.
Украйна нанесе удари и по съветски летища наоколо до фронтовата линия. Последователно провали бяха нанесени по летищата Джанкьой и Белбек в Крим, както и по Мелитопол и Токмак в Южна Запорожка област, при което бяха унищожени и развалени военна техника, хранилища за муниции и персонален състав. Ударите в Запорожие евентуално са предвестител за идна украинска контраатака на това направление.
Необходимост от по-решителна тактика на Запада за преустановяване на спора.
Западът и Украйна би трябвало да осуетят желанието на Путин Русия да води война в Украйна още дълго време, с цел да реализира плануваните си цели. Предпазливата тактика на Запада да не дава на Украйна по-далекобойни оръжия, мощни средства за Противовъздушна отбрана, бойни самолети и танкове, с цел да не провокират ескалация на спора, стартира да носи повече вреди на украинската страна, в сравнение с да се отбранява сполучливо и да освобождава окупираните си територии. Тази тактика развърза ръцете на Путин да нанася безнаказано ракетни и дронни удари по украинската сериозна инфраструктура и главно електропреносната, топлопреносната и водопреносната инфраструктури, вследствие на което десетки украински градове и огромна част от популацията остават на мрачно и студено.
Украйна упорства от дълго време Западът да изостави тази тактика и прекомерната си нерешителност и опасения от съветска ескалация на спора и да даде на УВС нужните средства за по-успешни защита и контраофанзиви, с цел да изхвърли окупационните войски от своя територия. 

Редица индикации към този момент са налице, че

 Западът изоставя досегашната си тактика за даване оръжия,

 с които не може да се нанасят удари в дълбочина на съветска територия, както и тежка бронетанкова техника. Съединени американски щати към този момент предизвикват немското държавно управление да даде танкове Леопард на Украйна. Американското държавно управление преглежда и опцията за даване на американски бойни самолети на украинската страна, както и по-далекобойни ракетни средства, още повече че обособени европейски страни са по-решителни в оказването на военна помощ на Украйна. Сега към този момент е по-вероятно Съединени американски щати да снабдят УВС с оръжия с по-голям обхват. Това ще разреши Киев да отвръща на ракетните удари на Русия, само че без да нанася удари по цивилен обекти и инфраструктура, в сходство с интернационалните закони за войната и Женевската спогодба. Понастоящем Украйна се стреми да употребява за удари, по военна инфраструктура в дълбочина на съветска територия, свои лични безпилотни летателни апарати, само че изиска от Съединени американски щати и модерни такива.
С една по-решителна тактика за даване на най-необходимите оръжия и муниции, Западът може да помогне на Украйна да завърши по-бързо завоевателната война на Русия. 

За да си възвърне всички окупирани територии на Украйна са нужни избрани оръжия, като: бойни самолети, повече танкове и бойни машини на пехотата, повече САУ, по-далекобойни ракети, Противовъздушна отбрана системи с по-голям обсег, повече противокорабни ракети, повече муниции, както и образование на повече украински военни. С придобиването на по-далекобойни оръжия Украйна ще дестабилизира съветския център на тежестта в тази война – безнаказаността в нанасянето на удари по цялата украинска територия и енергийния гнет над украинското население.
Западът без огромни усложнения може и би трябвало да даде всичко това на Украйна, с цел да извоюва успеха си на бойното поле и принуди Русия към договаряния за завършек на войната. Съединени американски щати дадоха образец и ще дават на Украйна система за Противовъздушна отбрана и ПРО „ Патриот “.

Ключът на украинската победа през 2023 година

От военна позиция, с съображение може да се допусна, че ключът на украинската победа в тази война е на Запорожкия фронт. Зачестилите украински удари в направление на Мелитопол и Бердянск през м. декември дават съображение за предстоящ мощен разсичащ украински удар в това направление, който би сложил в сериозно състояние съветските войски в тази зона и в Крим. Понастоящем с дължина към 250-300 км и дълбочина към 100 км, тази окупирана територия, опираща на азовския бряг и явяваща се съществена част от сухопътния кулоар Донбас - Крим, мъчно ще бъде отбранявана от окупационните съветски войски, заради дребната й дълбочина. При излизане на украинските войски на азовския бряг и изваждане от строя на кримския мост, цялата съветска войскова формация в източна Херсонска област и Крим попада в рисково оперативно обграждане и снабдяването й ще бъде прекратено. Руският Черноморски флот ще бъде заставен да се изтегля от Севастопол, както и съветската военна авиация, развърната в Крим, защото с преодоляването на Мелитопол, Крим и кримският мост попадат в огневата зона на далекобойните украинска артилерия, РСЗО „ HIMARS ” и ударните дронове. При пресечен земен кулоар, загубата на Запорожката АЕЦ, както и опасността от загубата на обкръжената съветска формация в левобрежна Херсонска област и Крим, съветският президент е допустимо да бъде заставен да изиска преустановяване на военните дейности и договаряния на основата на украинските претенции. Независимо от последните му изказвания, че РФ през 2023 година ще реализира задачите си в Украйна.
Дали подобен план ще бъде осъществен от украинското политическо и военно управление, ще стане ясно в идните зимни седмици и месеци, в които УВС би трябвало да получат следващата военна помощ от западните страни и да приготвят нужните запаси. Министърът на защитата на Украйна увери, че със замръзването на почвата, контраатака на УВС ще бъде обновена.

Очаквана съветска зимна атака

Украинското политическо и военно управление чака, че при започване на 2023 година Русия ще се опита да реализира нова атака против Украйна, като реванш за огромните загуби, които понесе през втората половина на 2022 година Разчитайки на 150 хиляди мобилизирани, които приключват цялостна стратегия на подготовка на разнообразни полигони и образователни центрове, както и на стабилизирането на защитата си, може да се чака, че съветското военно командване ще организира решителна атака по едно главно и 1-2 отвличащи посоки, с цел да не допусне по-широк маньовър на силите за защита на Украйна. Има допускания на украинското военно управление, че съветските сили ще се опитат още веднъж да нападат Киев от територията на Беларус, само че това е малко евентуално и в случай че въпреки всичко се случи по-вероятно ще бъде отвличащ удар. Военната логичност подсказва, че главното направление на съветската атака може да бъде или на Луганското направление или по-вероятно на границата на Донецка и Запорожка област за излизане в гръб на украинската защита в Донецка област и нейното цялостно окупиране. Времето за започване на тази атака може да се чака след довеждане докрай на подготовката на участващите сили и най-вероятно в края на януари или доникъде на февруари.

Заключение

През месеца съветските загуби, по данни на украинския Генерален щаб, набъбнаха и в персонален състав доближиха и надвишиха сериозната точка от 100 хиляди души, 3 000 танка и близо 6000 бойни бронирани машини. За 300 дни война среднодневните съветски загуби са 333 убити, а средномесечните – 10 000 убити. Ако се прибавят безследно изчезналите, ранените, пленените и предалите се в плен, общите съветски загуби надвишават 250 000 души.
Проведената съветска частична готовност попълни с персонален състава по-голямата част от тези загуби и разреши натрупването на избрани оперативни запаси за вероятно нова съветска атака. Но това ще бъде по-ниско качество сили, от първичните в съветската инвазия, незадоволително екипирани, готови и без нужния военен опит.
Украинските сили също натрупват запаси, в това число подготвяни във Англия, Съединени американски щати, Германия и Полша. Тяхната подготвеност е обвързвана и с доставката на нужното въоръжение. Затова 2023 година ще бъде решаващата за хода и изхода на отбранителната война на Украйна. Очаква се западните страни по-малко да се въздържат и притесняват от ескалация на спора, в случай че доставят повече тежки въоръжения на украинската войска. Няма да бъде изненада, в случай че в идващите месеци Украйна стартира да употребява модерна западна бронирана техника, самолети, вертолети, тактически ракети, дронове и други, с които да принуди съветската войска да се изтегли от окупираните територии.

Б.Р. Коментарът е оповестен на фейсбук страницата на създателя.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР