Газпром съобщи, че ще плати на Украйна 2,9 милиарда долара

...
Газпром съобщи, че ще плати на Украйна 2,9 милиарда долара
Коментари Харесай

Русия и Украйна се разбраха за газа – „Газпром” изплаща $2,9 млрд.

" Газпром " заяви, че ще заплати на Украйна 2,9 милиарда $ като част от по-голямо газово съглашение преди 29 декември в подмяна Киев ще приключи различен правосъден иск против съветската газова компания, осведоми " Ройтерс ".

" Газпром " и " Нафтогаз " завършват договорка за пренос на газ, което значи, че съветският експорт на газ за Европа през Украйна ще продължи след края на 2019 година

От " Газпром " оповестиха, че се чака Украйна да се подпише и да отдръпна всички искания преди 29 декември.

Руската компания ще изплати парите след решение на Стокхолмския трибунал. Двете страни би трябвало да подпишат съглашение за урегулиране на правосъдни искания на Антимонополната комисия на Украйна от 7,4 милиарда $.

От Министерството на енергетиката на Украйна потвърдиха, представени от Интерфакс, че " Газпром " ще изплати на " Нафтогаз " 2,9 милиарда $.

Двете компании подписват контракт за пренос на газ за пет години. През този интервал " Нафтогаз " ще резервира за " Газпром " мощности от газопреносната система на Украйна за транспорт на 225 милиарда кубични метра газ.

Споразумението сред " Газпром " и " Нафтогаз " планува отвод от нови искания, отдръпване на исковете и осъществяване на решението на Стокхолмския арбитраж, разгласи шефът на " Газпром " Алексей Милер, представен от ТАСС.

Милер посочи, че двете компании могат да прегледат опцията за доставка на съветски газ за Украйна с ценообразуване въз основата на немския газов хъб NCG.

Той разясни, че през идващите пет години ще бъдат превозени 225 милиарда кубични метра газ, в това число 65 милиарда през 2020 година, 40 милиарда кубични метра газ през 2021 година и идващите години при изискване, че се откри конкурентна цена. По-рано беше обявено, че ще бъдат превозени 65 милиарда кубични метра газ през 2020 година, а от 2021 до 2024 година по 40 милиарда кубични метра газ на година.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР