Газпром не е единственото решение и не е на всяка

...
Газпром не е единственото решение и не е на всяка
Коментари Харесай

Президентът: Газпром не е единственото решение и не е на в...

„ Газпром ” не е единственото решение и не е непременно ". Това разяснява президентът Румен Радев след прибирането си от ОАЕ. 

„ Трябва да е ясно, че този голям скок в цената се дължи на 2 танкера за полутечен газ, контрактувани през юли. Чиято цена е съвсем 2 пъти по-висока от оповестената от бизнеса и потребителите пределно търпима цена. Дори виждате, че миксирането с азерския газ не може да смекчи тези шокиращи високи стойности. При тези насадени условия служебният кабинет би трябвало да постави изключителни старания. „ Газпром ” е една от опциите, която към момента не е изчерпана, само че би трябвало да е ясно, че не е единственото решение и не е непременно ”, съобщи Румен Радев.

Малко повече от месец преди началото на отоплителния сезон, данните демонстрират, че България е на предпоследно място в Европейски Съюз по запасите от природен газ. Още след началото на войната Европейската комисия взе решение газовите складове да бъдат запълнени най-малко до 80% преди началото на зимата. Към края на август единственото ни вместилище в Чирен е цялостно на 61,74%. За съпоставяне предходната година по същото време е било с 4% по-празно. Зад нас по ресурси от газ е само Латвия с 49,7% запълненост. Около България по количества запаси са Австрия и Унгария.

В челото на класацията са Португалия и Полша, Дания и Франция. Всъщност Португалия е и единствената страна подготвена със 100% запълнени запаси.

През последните месеци най-големият проблем остава обезпечаването на газови доставки. През август втечненият газ е бил главен – на терминалите в Европа са пристигнали 10 милиарда куб. м. Предишният връх е от 7,1 милиарда от август 2019 г.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР