Газовата връзка България – Сърбия ще бъде пусната по график

...
Газовата връзка България – Сърбия ще бъде пусната по график
Коментари Харесай

Росен Христов: Газовата връзка България – Сърбия ще бъде пусната през октомври

Газовата връзка България – Сърбия ще бъде пусната по график през октомври . Това заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов по време на ревизия на дейностите по създаване на интерконектора, съобщи „ Българска телеграфна агенция “. Министърът е безапелационен, че строителството върви по график и даже може да се приказва за леко изпреварване .

Христов изясни, че 1.8 милиарда кубически метра газ годишно е потенциалът на интерконектора сред България и Сърбия. В момента се правел разбор дружно с осем страни за пазара както в Югоизточна, по този начин и в Централна Европа и опциите за диверсификация по модела на нашата страна. Затова имало и подготвеност да се направи спомагателна компресорна станция на газовата връзка. Благодарение на нея потенциалът й може да стане 3.2 милиарда кубически метра синьо гориво годишно.

Енергийният министър изясни също по този начин, че за този интерконектор се ползва метода, който и за връзката с Гърция. Всисчки структури, които са ангажирани, си обменяли информация непрекъснато. Затова и нямало никакви терзания за довършването на плана. Освен това България ще има опция и за реверсия и по този начин ще може да купува природен газ от Сърбия . Но главно той ще бъде употребен от

България към нашата съседка, тъй като Сърбия към момента е подвластна от съветското синьо гориво . Но опцията за реверсивни доставки дава на нашата страна спомагателна сигурност, при положение, че се наложи да пазаруване синьо гориво от Централна Европа.

Началото на построяването на интерконектора беше обещано на 1 февруари на специфична гала. Тръбата ще бъде дълга към 170 километра, от които 62 са на територията на България.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР