Ще има още много дни с дъжд и гръмотевици до

...
Ще има още много дни с дъжд и гръмотевици до
Коментари Харесай

Още много дни с дъжд: Колко още ще вали до края на май?

Ще има още доста дни с дъжд и гръмотевици до края на месец май. Това демонстрира 15-дневната прогноза за времето на НИМХИ. В сряда жълт код за обилни превалявания важи в доста области на Западна и Централна България.

Снимка: bTV

Небето постоянно ще бъде покрито с облаци. Ще има и превалявания от дъжд, на повече места ще вали в Западна и Централна България. В обособени региони преваляванията ще са краткотрайно интензивни и обилни по количество.

 Ученици в „ Пирогов “ след абитуриентски бал 3 мин. Ученици в „ Пирогов “ след абитуриентски бал  Мъж е тежко ранен след гърмеж при произвеждане на синтетична дрога (СНИМКИ) 2 мин. Мъж е тежко ранен след гърмеж при произвеждане на синтетична дрога (СНИМКИ)  Явор Божанков, откакто детето му простреля друго: Това не е било ВИП празненство с депутати и политици 6 мин. Явор Божанков, откакто детето му простреля друго: Това не е било ВИП празненство с депутати и политици  С висока скорост: С какъв брой се е движил автомобилът, предизвикал тежката злополука в Пловдив? 3 мин. С висока скорост: С какъв брой се е движил автомобилът, предизвикал тежката злополука в Пловдив?  Прогнозата на Георги Рачев: Захлаждане в сряда, а от петък времето се стабилизира 2 мин. Прогнозата на Георги Рачев: Захлаждане в сряда, а от петък времето се стабилизира  Ученици в „ Пирогов “ след абитуриентски бал 3 мин. Ученици в „ Пирогов “ след абитуриентски бал  Мъж е тежко ранен след гърмеж при произвеждане на синтетична дрога (СНИМКИ) 2 мин. Мъж е тежко ранен след гърмеж при произвеждане на синтетична дрога (СНИМКИ)  Явор Божанков, откакто детето му простреля друго: Това не е било ВИП празненство с депутати и политици 6 мин. Явор Божанков, откакто детето му простреля друго: Това не е било ВИП празненство с депутати и политици  С висока скорост: С какъв брой се е движил автомобилът, предизвикал тежката злополука в Пловдив? 3 мин. С висока скорост: С какъв брой се е движил автомобилът, предизвикал тежката злополука в Пловдив?  Прогнозата на Георги Рачев: Захлаждане в сряда, а от петък времето се стабилизира 2 мин. Прогнозата на Георги Рачев: Захлаждане в сряда, а от петък времето се стабилизира

Ще духа слаб, в Източна България до сдържан, вятър, от изток-югоизток. Днес ще бъде по-хладно от през вчерашния ден - оптималните температури  ще бъдат сред 13° и 18°.

През идващите дни температурите гладко ще тръгнат нагоре. Няма да липсват слънчеви часове, само че към момента ще има и места с превалявания. През почивните дни и при започване на новата седмица ще има условия за гръмотевични стихии.

Снимка: bTV

От вторник температурите още веднъж ще тръгнат надолу и до края на месеца ще бъдат по-ниски или близки до нормалните за тази част от годината. Ще остане с чести краткотрайни превалявания и гръмотевични стихии. В самия завършек на месец май упованията са за покачване на температурите и за доста часове със слънце.

Снимка: bTV

Още в понеделник от Национален институт по метеорология и хидрология предизвестиха, че седмицата стартира със забележителна облачност над страната с краткотрайни превалявания.

Какво е смисъла на преваляванията за аграрното произвеждане?

Всички типове дъжд имат някакво значение (положително или отрицателно) за аграрното произвеждане. Така да вземем за пример сумата на дъжда от росата през вегетацията варира от 10 до 30 mm, което за засушливите райони е от огромно значение като спомагателен запас от влага. Мъглата също е източник на влага. В редица случаи мъглата има огромно значение за предотвратяване на топлолюбивите култури от късните мразове.

Вижте какви температури ни чакат в средата на седмицата

Снежната завивка , с помощта на физическите си свойства, има слаба топлопроводимост, заради което почвата и зимуващите растения са защитени от внезапните съмнения на температурата през зимата. При отрицателни температури на въздуха към –20 °С изключително надеждна е снежната завивка с дебелина 25 cm. Друга позитивна страна на снежната завивка е, че в интервали на внезапно стопляне тя защищава растенията от прибързано събуждане и разкаляване. Не на последно място смисъла на равномерната снежна завивка е за отмерено засищане на почвата с влага, без преовлажняване и стечение по скатовете, което не може да се реализира при същото количество на дъжд.

Снимка: iStock

Усвояването на преваляванията от почвата зависи от релефа на местността, структурата на почвата и нейното предшестващо навлажняване, характера на растителността, а също и от интензивността на дъжда.

Вижте поленовата прогноза на Мариела Христова

За ситуирани на скатове терени е особено, че по-ниските елементи получават 1,5 до 2 пъти повече влага от разположените в горната част на ската.

Добре оструктурените почви по принцип усвояват повече от дъжда спрямо безструктурните или слабоструктурните. Ако дъждът падне върху почва, която е задоволително овлажнена, огромна част от водата се инфилтрира или заблатява почвата, в случай че последната е с тежък машинален състав.

Снимка: БГНЕС

По-добре се усвояват преваляванията, паднали върху угар или върху окопни култури в ранните етапи от тяхното развиване. Установено е, че от 10 до 35% от падналия върху пшеничен посев дъжд отиват за намокряне на растенията.

Вижте какво време ни чака през идващите празнични дни

Умерените, обложни дъждове се усвояват доста добре от почвата, до момента в който проливните могат да разрушат структурата на повърхностния пласт и да провокират водна ерозия, наводнения и така нататък Тези отрицателни феномени са постоянно срещани в планините.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР