Служителите в университетите в България започват стачка от 20 май.

...
Служителите в университетите в България започват стачка от 20 май.
Коментари Харесай

Университетите излизат на протест със закана за блокади на ключови пътища в страната

Служителите в университетите в България стартират стачка от 20 май. На тази дата висшите образователни заведения ще останат затворени, а дните на митинг ще се усилват до края на семестъра. Възможно е да се стигне и до блокиране на пътищата.

„ Ще участваме в ефикасни протестни дейности пред Министерството на финансите, защото то е отговорно за забавянето на нашите заплати ”, сподели в ефира на „ Здравей, България ” ръководителят на синдикална организация „ Висше обучение и просвета ” към КНСБ в УХТ – Пловдив, основен помощник Илиян Добрев. Той изясни, че висшето обучение е ощететено с 350 милиона лв..

Според председателя на профсъюз „ ФУНИС ” в университета по хранителни технологии в Пловдив Цветана Гогова увеличения на възнагражденията би трябвало да има и за непреподавателския състав в университетите. „ Отиваме пред Министерството на финансите, тъй като министърът не разпорежда това, което ни е дадено още при предходното държавно управление. Всички изискания, които те имат към сферата на висшето образованието на науката ние го изпълняваме и преизпълняване, само че това, което те са поели като ангажимент - не е спазено ”, разгласи Борислава Костова от Пловдивския университет, профсъюз „ Висше обучение и просвета ” към КНСБ.

Преподавателите и чиновниците във висшите образователни училища са подготвени да блокират основни пътища в страната, като задачата им не е да саботират образованието на студентите. Те обявиха, че при нужда ще отсрочат и идните изпитни сесии.

Национален браншов профсъюз “Висше обучение и просвета ” към КНСБ стягат митинги. Те към този момент изпратиха писмо до президента, служебния министър председател и редица институции. В него се афишират против ниските хонорари в Национален институт по метеорология и хидрология, Българска академия на науките, Държавните висши учебни заведения и Селскостопанската академия. 

Според проф. Лиляна Вълчева страната редовно недофинансира науката и образованието. " Тази година не получихме никакви средства - нито за образование, нито за научни действия. От 1 януари трябваше заплатите да са нараснали, само че няма такова разпореждане. Има голямо напрежение в системата, стоим на доста ниски заплати. Началната на помощник е 1810 лв.. Настояваме за спомагателни средства - 11,5 млн. на месец. Висшите учебни заведения са ощетени с над 326 млн. лв. за последните години ", означи тя. 

Доц. Полина Милушева споделя, че заплатите не са променяни от години за неакадемичния състав. " Около 2300-2400 лв. е междинното заплащане. Искаме да се извърши заложеното в постановлението в Законите за бюджета и висшето обучение ", уточни тя.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР