Гърция ще удължи до 7 декември националната карантина заради коронавируса,

...
Гърция ще удължи до 7 декември националната карантина заради коронавируса,
Коментари Харесай

Гърция удължава националната карантината

Гърция ще удължи до 7 декември националната карантина поради ковид, откакто случаите на Ковид-19 в страната не престават да нарастват, заяви държавният представител Стелиос Пецас, представен от Ройтерс.

Нарастването на случаите на ковид от октомври накара държавното управление да наложи втора обща карантина за цялата страна от началото на пандемията.

В страната до момента са регистрирани общо 97 288 случая на ковид, а 1902 души са умряли от затруднения, провокирани от инфекцията. Районът на Северна Гърция е най-тежко обиден от пандемията, като лечебните заведения там работят с съвсем цялостния си потенциал.

Въпреки " начални индикации ", че броят на дневните случаи на ковид понижава, Гърция ще може да възнамерява връщане към нормалността единствено когато натискът върху здравната й система стартира да отслабва, уточни държавният представител. Засега удължаваме настоящите сега ограничавания за предотвратяване от ковид до 06.00 часа на 7 декември, разгласи представителят.

Съобщението бе направено на фона на 24-часова стачка на държавните чиновници с разнородни претенции, в това число по-добра отбрана от ковид на работното място, отбелязва Асошиейтед прес. Стачката прекъсна публичния превоз и услугите, а неколкостотин души подцениха възбраната на управляващите за събирания и проведоха митинги в Атина и Солун, осведоми АП, представена от Българска телеграфна агенция.

Фериботите към островите останаха на пристанищата, а метрото и трамвайните линии стопираха работа през днешния ден в границите на стачката. Автобусите продължиха да се движат в гръцката столица. Полети бяха анулирани или пренасрочени, само че по-късно бяха пуснати още веднъж, откакто авиодиспечерите се отхвърлиха от присъединяване в стачката, защото съдът разгласи митинга им за противозаконен.

Гръцките публицисти също направиха двучасово прекъсване на работата сред 11,00 ч. и 13,00 ч.

Около 400 души се събраха в центъра на Атина на протестно шествие, пренебрегвайки възбраната на управляващите за събирания. Около 150 стачкуващи служащи се събраха на къс протест и в Солун, осведоми АП.

Профсъюзът на държавните чиновници свика стачката с разнородни претенции, измежду които увеличение на защитните ограничения за Ковид-19 на работното място и в учебните заведения, всеобщо наемане на личен състав в публичния превоз и в бранша на опазването на здравето, нарастване на заплатите на бюджетните чиновници.

Работещите в публичния превоз упорстват за проби за Ковид-19 за сметка на работодателя.

Увеличаването на новите случаи принуди гръцките управляващи да вкарат втора обща карантина от началото на пандемията. При сегашните ограничаващи ограничения всички магазини, питейни заведения, заведения за хранене, музеи, развлекателни центрове и спортни зали са затворени. На хората е разрешено да напущат домовете си единствено по съответни мотиви, като пътешестване до работа, медицински аргументи, закупуване на съществени артикули, физически извършения и разходка на домакински любим, като би трябвало да изпратят СМС или да носят декларация в себе си за задачата. Няма ограничавания за това какъв брой пъти дневно хората могат да напущат дома си или за какъв брой дълго. Въведен е вечерен час от 21,00 ч. до 05,00 ч., по време на който хората могат да напущат дома си единствено поради работа, незабавен случай или разходка на домакински любим.

Гръцката държавна телевизия ЕРТ заяви, че трима пациенти с Ковид-19, нуждаещи се от интензивни медицински грижи, са били трансферирани през днешния ден от Северна Гърция в Атина, защото в техните региони болничните кревати за интензивно лекуване са били изчерпани.

След експлоадирането на епидемията държавното управление утвърди всеобщо наемане на медицински личен състав и усили леглата в интензивните отделения над два пъти по отношение на броя им от средата на 2019 година, само че интензивните отделения в Северна Гърция, където разпространяването на вируса през последните седмици е най-активно, изнемогват. Здравните управляващи подредиха две частни клиники в Солун и техният личен състав да бъдат употребявани за пациенти с Ковид-19.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР