Гърция ще изплати предсрочно 2,7 милиарда евро заеми, дължими на

...
Гърция ще изплати предсрочно 2,7 милиарда евро заеми, дължими на
Коментари Харесай

Гърция връща предсрочно 2,7 млрд. евро на еврозоната

Гърция ще изплати предварително 2,7 милиарда евро заеми, дължими на страните от еврозоната в границите на първата избавителна стратегия, която страната получи при траялата десетилетие дългова рецесия. Това разкриха чиновници на финансовото министерство пред " Ройтерс ".

Гърция - най-задлъжнялата страна в еврозоната, излезе от третата си интернационална избавителна стратегия през 2018 година и от този момент разчита само на пазарите на облигации, с цел да покрие потребностите си от заеми.

Това ще бъде първият път, в който тя изплаща предварително дълга си по избавителния пакет от еврозоната . Това обаче е част от тактиката за възобновяване на страната, защото тя желае да усъвършенства устойчивостта на дълга си.

Очаква се изплащането на дължимите 2,7 милиарда евро да бъде осъществено до края на годината.

По този метод ще изгладим матуритетния профил на нашия дълг и ще понижим потребностите си от заеми за идната година в среда на възходящи лихвени проценти, разясни чиновник на финансовото ведомство.

Еврозоната и Международният валутен фонд дружно отпуснаха на Гърция повече от 260 милиарда евро по време на рецесията, почнала в края на 2009 година, в подмяна на строги ограничения за икономии в страната.
 Гърция окуражена да изплати предварително избавителния си заем към МВФ
Гърция окуражена да изплати предварително избавителния си заем към МВФ

Страната връща над 7 милиарда евро на фонда през идващите два месеца

който й даде 28 милиарда евро сред 2010 и 2014 година, през април - две години по-рано от предварителните планове, и възнамерява да следва сходна тактика и със избавителните заеми от еврозоната.

Страните от еврозоната предоставиха на Гърция 53 милиарда евро под формата на двустранни заеми от Гръцкия заемен механизъм (GLF) по време на първия й избавителен проект, с падеж до 2041 година С плануваното заплащане Гърция ще върне общо 8 милиарда евро.

Разходите по заеми за Гърция в зоната на 10-годишния дълг са се нараснали повече от три пъти от началото на годината, отразявайки по-широко повишаване на доходността на облигациите в еврозоната, като пазарите чакат покачване от най-малко 50 базисни пункта от Европейската централна банка до края на годината за усмиряване на инфлацията.

Към днешна дата доходността на 10-годишните референтни облигации на страната е 4,17%.

Гърция разполага с паричен буфер от към 39 милиарда евро - задоволителен, с цел да може страната да покрие потребностите си от заеми за най-малко две години, без да навлиза в интернационалните пазари на облигации.

За тази година тя е заела към 7 милиарда евро посредством продажба на нови облигации и посредством наново отваряне на съществуващи облигации.
 Гърция взима заем от 10 до 12 милиарда евро през 2022 г
Гърция взима заем от 10 до 12 милиарда евро през 2022 г

Ще емитира и първата си зелена облигация
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР