Гърция се готви за предсрочен вот за парламент в неделя,

...
Гърция се готви за предсрочен вот за парламент в неделя,
Коментари Харесай

Последни приготовления за парламентарния вот в Гърция

Гърция се готви за предварителен избор за парламент в неделя, а съгласно социолозите в него има безапелационен победител - Кириакос Мицотакис е на път да завоюва втори премиерски мандат. На изборите през май партията му " Нова народна власт " имаше 20% преднина по отношение на втората по брой гласове " Сириза ". Резултатът обаче не стигна на Мицотакис за безусловно болшинство в Народното събрание, по тази причина върна мандата на гръцкия президент и по този начин - малко повече от месец по-късно - се стигна до нови избори. 

 

Избирателните секции в Атина към този момент са подготвени за началото на изборния ден. Близо 10 млн. гърци на възраст над 17 години имат право да гласоподават за новите 300 депутати в Народното събрание.

 
Получихме всички изборни материали и ги предаваме на изборните секции. Ще бъдем подготвени за неделя.
Джени Голиа, чиновник на община Атина

В рамките на малко повече от месец Гърция гласоподава за парламент за повторно. Със своите близо 41% на изборите през май партията на Кириакос Мицотакис - " Нова народна власт ", не съумя да си обезпечи безусловно болшинство. Затова върна мандата на гръцкия президент несбъднат, с което провокира предварителни избори.

 
За повторно организираме избори тази година, правили сме го доста пъти. Всичко ще е готово за неделя, единствено се надявам да не се стигне до трети избори. Всичко ще бъде наред.
Джени Голиа, чиновник на община Атина

Доскорошният министър председател Мицотакис се бори за нов мандат на лидерския пост и за болшинство в Народното събрание, с което да ръководи независимо. Вотът в неделя ще се организира по така наречен полупропорционална система, съгласно която партията с най-вече гласове може да получи до 50 спомагателни места в Народното събрание. 

Според социолозите главната опозиционна партия - СИРИЗА отпред с Алексис Ципрас, ще заеме втората позиция с близо 20% разлика по отношение на " Нова народна власт ", която е считана за безапелационен победител. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР