Гърция ратифицира Протокола за членството на Македония в НАТОГръцкият парламент

...
Гърция ратифицира Протокола за членството на Македония в НАТОГръцкият парламент
Коментари Харесай

Гърция ратифицира Протокола за членството на Македония в НАТО

Гърция ратифицира Протокола за участието на Македония в НАТО
Гръцкият парламент ратифицира Протокола за участието на Република Македония в НАТО. "За" гласоподаваха 153 депутати, а 140 бяха "против".

Дебатите в пленарната зала продължиха 11 часа. "Историята ще ни съди, само че усещам, че изпълнихме патриотичния си дълг. Бих желал да поздравявам Северна Македония - страна другарска към Гърция, страна, която би трябвало да бъде наш съдружник в напъните да установим сигурност, непоклатимост и мир в региона", сподели преди гласуването министър председателят Алексис Ципрас.

"Успехът на Македония е обезпечен. По-лесно е със съдружници. Заявяваме гордо, че ние сме НАТО!", написа от своя страна македонският министър-председател Зоран Заев в "Туитър".

Днешното гласоподаване поставя дефинитивно завършек на разногласието за името и слага началото за публична промяна на наименованието на Македония. Съгласно Преспанския контракт западната ни съседка ще се споделя Република Северна Македония.

Гърция е първата страна, чийто парламент приема Протокола. Останалите страни от НАТО би трябвало да сторят същото, преди Македония да стане пълновръстен член.

На 6 февруари в Брюксел Протоколът за присъединение на Македония в НАТО бе подписан от всичките 29 държави-членки на НАТО. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг откри формалната гала поздравявайки с "добре дошъл" външния министър на страната Никола Димитров. "Това е единствено първата стъпка. Пътят нататък няма да бъде елементарен, той ще бъде същинско предизвикателство, " сподели Столтенберг.

"Аз съм изпълнен с страст. Това беше дълго пътешестване. Изпълняваме обещанието си към нашите предшественици. Това е резултат от работата на доста генерации и особено на напъните на Зоран Заев и Алексис Ципрас, които потвърдиха, че невъзможното е допустимо," сподели Димитров и насочи специфични благодарности към българския министър председател Бойко Борисов за неговата поддръжка към страната комшия, както и по отношение на Договора за добросъседство, улеснил пътя на Македония в тази посока.

Първата страна, подписала Протокола за присъединение, беше Албания. След нея това направи Белгия, а България беше трета. От страна на Република България протоколът беше подписан от Георги Пенков, заместител непрекъснат представител на България в НАТО. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР