Гърция издига бетонни стени в няколко лагера за бежанци в

...
Гърция издига бетонни стени в няколко лагера за бежанци в
Коментари Харесай

Мерки! Гърция изгражда бетонни стени около бежанските лагери

Гърция издига бетонни стени в няколко лагера за бежанци в цялата страна, което провокира рецензии от правозащитни групи, оповестява " Грийк рипортър ".

Промяна в политиката води до издигане на триметрови бетонни стени в четири лагера в континенталната част, преди този момент са били с телени заграждения.

Оградата има за цел да резервира жителите в лагерите в сигурност от извършители, това е рационализация, разяснява министерството на миграцията и убежището за прекосяването от телени към бетонни ограждения.

Бежанците гледат на бетона като на още един метод за " криминализиране " на миграцията посредством подсилване на бариерите. Вече се усещат затворени, до момента в който чакат с месеци без вести за статута си на леговище.

" Всички уреди ще бъдат осъвременени ", сподели Джанис Кабуракис от пресслужбата на министерството, говорейки за бетонните стени в развой на създаване в Диавата, Малакаса, Рицона и Поликастро.

" Всички уреди ще имат периметрова ограда, електронна система за влизане-излизане и самостоятелни карти за влизане-излизане ", добави Кабуракис.

Причината за основаването на стена е " да се ускори възприятието за сигурност за всички, както локалните общности, по този начин и жителите на лагера. Никой няма да може да влезе или да излезе ", сподели той.

Въпреки уверенията, че всекидневието няма да се промени за жителите на лагерите, оповестена от държавното управление покана за показване на предложения разкрива обширни ограничения за усилване на ограниченията за сигурност в бежанските лагери в Гърция.

Дронове, патрулиращи в небето, магнитни врати с вградени термографски камери, рентгенови апарати и охранителни камери на входните и изходните точки са единствено някои от инструментите, които се възнамерява да бъдат внедрени.

Има и оферти за затваряне на портите на лагера към 21:00, с цел да се предотврати напускането на хората, съгласно Министерството на миграцията.

Европейската комисия по миграцията и вътрешните работи съобщи: " Гръцките управляващи са разпоредили построяването на огради в четири лагера и техническите спецификации са авансово споделени и съветвани с Комисията и EASO, с цел да се откри дали дават отговор на стандартите в Европейски Съюз. "

В края на март европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон и министърът на миграцията Нотис Митарачи се срещнаха на Лесбос и Самос, с цел да официализират програмата за строителство на нови уреди на двата острова, а също и на островите Хиос, Кос и Лерос. Общото финансиране за строителството е над 337 милиона $.

Петра Молнар, откривател в Migration and Technology Monitor, направи следното изказване: " Решението на Гърция да затвори лагерите е в сходство с световната наклонност за криминализиране на миграцията и превръщането в ограничение и задържане вместо хуманни политики, които зачитат достолепието на хората и техните интернационално предпазено право на търсене на леговище. "

Новите системи за сигурност са в сходство с " рисковата световна наклонност за подсилване на граничния промишлен комплекс посредством инвазивни технологии за наблюдаване и физически стени ", добави Молнар.

Международната организация по миграция (IOM) дава отговор за спецификациите, проектирането, търговете и построяването на стените в оборудването Диавата.

От 2016 година IOM е работа на Организация на обединените нации, главните организации, натоварени с приемането на бежанско население в Гърция, където IOM дава отговор за ръководството на програмата HELIOS за интеграция на бежанци и взе участие в администрацията на оборудванията на континента.

Кабуракис съобщи, че решението за създаване на стената в оборудването " не се взема срещу волята на IOM ", която е " осведомена ".

" Обосновката на оградения периметър е също по този начин да се увеличи сигурността на жителите, като се обезсърчат неоторизирани лица да влизат или да заемат места, непокътнати за лица, търсещи леговище, като в същото време резервират отворено и свободно придвижване за жителите ", съгласно IOM. " По-голямата част от откритите лагери в Гърция постоянно са били оградени със стени / железна мрежа или композиция от двете. "

Според IOM, по покана на гръцкото министерство, техническият екип на IOM е дал разнообразни разновидности в сходство с интернационалните стандарти за утвърждение от министерството. След като проектите са утвърдени, на 3 януари и 12 февруари IOM афишира социална поръчка " да предложения конкурентни предложения от снабдители и реализатори за основаване на периметрова ограда " за оборудванията в Малакаса, Рицона, Поликастро и Диавата.

Строителството е почнало във всички обекти и изпълнителите са помолени да приключат работата в границите на един месец.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР