В Народното събрание бяха изслушани премиерът и още трима министри

...
В Народното събрание бяха изслушани премиерът и още трима министри
Коментари Харесай

Идват хиляди млади афганистанци, България вече изостава

В Народното събрание бяха изслушани министър председателят и още трима министри поради мигрантския напън. Стефан Янев увери, че страната ни се готви да посрещне възможна бежанска вълна и заяви, че привиква Съвета по сигурността идната седмица.

" Очакваме бежанския поток към края на септември. Има два потока, които се генерират след безредното овакантяване на Съединени американски щати и страните членки на НАТО. Останаха 200 000 афганистанци, които са част от 300 000 помощници на американските натовските елементи. Техният живот е под директна опасност. С техните фамилии стават към половин милион. Второ - над 40% от афганистанците не могат дори да се препитават. Съединени американски щати блокираха 11 милиарда $ бюджет на афганистанското държавно управление. Недоимъкът в страната ще бъде доста тежък, което ще подтикне стотици хиляди да тръгнат по този дълъг път - 6 хиляди км ", съобщи някогашният зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев в " България заран " по Bulgaria ON AIR.

По думите му Иран и Турция ще употребяват бежанските потоци в бъдещи договаряния със Съединени американски щати и най-много със страните от Европейски Съюз. " Тук приказваме за близо 100% физически здрави млади мъже. Те не са като сирийските бежанци, които бягаха със своите фамилии. Изпраща се най-здравият член на фамилията, който да пробие през всички проблеми. Стигайки до заветната западноевропейска страна, би трябвало да стартира да притегля членовете на своето семейство ", акцентира Керемедчиев.

Той означи пред Bulgaria ON AIR, че този път Европейският съюз е много по-подготвен. Европейските водачи развързали кесията и утроили помощта за страните, които ще одобряват мигранти - Иран, Турция и някои някогашни руски републики.

" България изостава от укрепването на своите граници. Дипломацията е доста значима, би трябвало да преговаряме с Турция и Гърция, само че от страната на силата. Първо би трябвало да създадем нашите граници изцяло предпазени. Имаме един месец, в който би трябвало да се подхващат доста съществени ограничения за запазване на границата. Изпращането на колкото може повече добре готови чиновници ще възпре мигрантския поток ", настоя Керемедчиев. Той е безапелационен, че ще продължава да има революция в Афганистан, а пред талибанското държавно управление ще има доста вътрешни проблеми. Мигрантският поток няма да секне в идващите години, предвижда гостът в студиото.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР