Гърция и Франция прибегнаха до задължителна ваксинация на здравните и

...
Гърция и Франция прибегнаха до задължителна ваксинация на здравните и
Коментари Харесай

Д-р Иван Маджаров: Логично е лекарите да се ваксинират, без ...

Гърция и Франция прибегнаха до наложителна имунизация на здравните и обществените служащи. През последните дни като последовател на сходна тактика за оправянето с коронавирус у нас се застъпи и основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

По мотив на дебатите в публичното пространство за това дали има нужда от налагане на наложителна имунизация за здравните и обществените служащи, „ Марица “ потърси за коментар доктор Иван Маджаров, ръководител на Управителния съвет на Българския лекарски съюз.

Той изясни, че тематиката за наложителната имунизация в здравния бранш не е обсъждана на УС на съсловната организация, само че съгласно него е разумно, когато се работи в рискова и нездравословна среда, човек да се защищити. „ Медиците са най-изложени на риск от заразяване, поради естеството на специалността, и е разумно да вземат ограничения, с цел да защитят здравето си, както в другите специалности има условия за носенето на защитни дрехи “, разяснява ръководителят на БЛС. Според него имунизацията е безвредна и болшинството му сътрудници схващат нуждата от имунизацията.

Д-р Маджаров направи аналог с използването на имунизацията против хепатит Б, която бива приложена всеобщо на всички в хирургичните специалности още с нейното разкриване.

Според него информацията, че лекарите у нас са скептични към имунизациите против коронавирус, не дава отговор на истината. И посочи като мотив, че у нас 70% от медиците към този момент са имунизирани, а останалите 30% са преболедували и имат имунитет. Това сочат данните на БЛС за поставените дози от препаратите против коронавирус на медицинския личен състав в България. Преди месец общият брой на инжекциите, поставени на лекарите, е бил над 39 хиляди, а в страната практикуващите доктори са 32 000.

Д-р Маджаров чака, че делта разновидността на коронавирус ще провокира нова вълна на болестта доста скоро. „ България не е изолирана страна и няма по какъв начин да избегнем протичащото се в другите страни. Най-много до месец ще сме на прага на нов пик или в разгара на епидемията “, счита шефът на БЛС.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР