Гърлото е зачервено и детето отказва всяка храна. Иска обаче

...
Гърлото е зачервено и детето отказва всяка храна. Иска обаче
Коментари Харесай

Може ли детето да яде сладолед при болки в гърлото

Гърлото е зачервено и детето отхвърля всяка храна. Иска обаче сладолед?
Може ли и по кое време да даваме, изяснява педиатърът доктор Сергей Бутрий пред deti.mail.ru.

При  настинка

Няма да навреди.
Има даже няколко болести, при които сладоледът облекчава  състоянието. Например при херпангина и болест с коксаки вируси. Пиенето на хладки течности и сладолед участва в рекомендациите на лекарите. 
Сладоледът работи обезболяващо като анестетик и свива кръвоносните съдове. Затова се предлага и откакто сливиците се извадят.

След интервенция от сливици 

Когато детето не желае да хапне нищо и даже се опасява да преглътне слюнката си, тъй като го боли,  това е решение и, с цел да не гладува.
Сладоледът дава калории и витамини. Той е източник на белтъчини, млечни мазнини, въглехидрати, калций и витамин В2. Леденото прелъщение усъвършенства настроението, подтиква изработването на хормона на щастието - серотонин.

Друга непредвидена изгода от сладоледа откриха японски учени. 
Според тях, хапнем ли леденото прелъщение директно след пробуждане, ще сме по-умни. Това е по този начин, тъй като сладоледът усилва скоростта на реакции и потиска раздразнението, открил опит с възпитаници, които решавали компютърни задания.
Оказало се, че тези, които закусвали сладолед, по-бързо обработили новата информация и реагирали по-бързо.
А проучване на мозъка им със скенер открило по-висока интензивност на алфа-вълните. Тези талази нормално се свързват с намаляване на раздразнението и с подготвеност за деяние.
Според учените резултатът се дължи от елементи на това, че ледената закуска работи като потрес и привежда мозъка в бойна подготвеност. Така че не лишавайте детето от това наслаждение когато и да е на деня, даже, когато е с болно гърло. 

Източник:

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР