Гаранциите в сферата на сигурността, които Русия иска да получи

...
Гаранциите в сферата на сигурността, които Русия иска да получи
Коментари Харесай

Кремъл поиска силите на НАТО да напуснат Румъния и България

Гаранциите в областта на сигурността, които Русия желае да получи от Запада, включват клаузи, изискващи силите на НАТО да изоставен Румъния и България, съобщи през днешния ден съветското външно министерство, съобщи Ройтерс.

Москва изиска юридически обвързващи гаранции от НАТО да спре разширението си и да се върне в границите си от 1997 година

" Един от стълбовете на нашите начинания, споменат от вас, е умишлено дефиниран доста ясно и не разрешава двусмислени тълкувания. Става дума за изтеглянето на задграничните сили, съоръжение и въоръжение, както и други стъпки за връщане към конфигурацията от 1997 година на територията на страни, които към тази дата не са били членки на НАТО. Това включва както България, по този начин и Румъния ", декларира външното министерство в писмени отговори на въпроси за годишната конференция на Сергей Лавров.

Така министерството отговоря на въпроса какво значи за България и Румъния настояването на Русия НАТО да се върне към конфигурацията от 1997 година

Москва чака да получи писмен отговор на предложенията си за гаранции за сигурност, които бяха завършени като два проектодоговора - едностранен сред Русия и Съединените щати и многостранен сред Русия и НАТО. Документите бяха предадени на Вашингтон и Брюксел още в средата на декември предходната година.

Засега съветската страна е безапелационна, че не няма да отстъпи от трите си основни претенции: отвод от по-нататъшно разширение на НАТО на изток, най-много за сметка на Украйна и Грузия, евакуиране на военната инфраструктура на Алианса до границите от 1997 година и отвод от разполагане на настъпателни оръжейни системи в непосредствена непосредственост до съветските граници.

Русия предизвестява, че в случай че настояванията ѝ бъдат отхвърлени, ще предприеме военно-технически ограничения, само че не прецизира в какво ще се показват те.

По време на полемика в Москва в сряда съветският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков акцентира, че Русия не възнамерява нахлуване против Украйна, само че и не има намерение да изтегля войските си, струпани на общата граница.

На фона на възходящото напрежение Блинкън и Лавров договарят

Американският държавен секретар Антъни Блинкън ще беседва в Женева през днешния ден с съветския външен министър Сергей Лавров . Очаква се Блинкън да упорства Москва да предприеме незабавни стъпки за деескалация на напрежението по границата с Украйна.

През последните седмици опасенията за съветско навлизане в Украйна стават все по-сериозни, макар, че Москва изрично отхвърля да има сходни планове. Срещата Блинкен - Лавров се счита за последната опция за търсене на дипломатически излаз от украинската рецесия.

Преди два дни генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг съобщи, че е поканил Москва и съдружниците от пакта за нови диалози, в които да се търсят механизми за деескалация на напрежението сред Украйна и Русия. Руски военнослужещи, танкове и въоръжение са струпани през последните седмици край Украйна.

А Испания заяви през вчерашния ден, че е изпратила един от военните си кораби за присъединяване в задача на НАТО в Черно море. Миночистач към този момент е на път. Разполагането на фрегатата " Блас де Лесо " ще стане до " три-четири дни ", заяви испанската министърка на защитата Маргарита Роблес. Кабинетът в Мадрид разисква изпращането и на изтребители в България.

Испанските медии означават, че изказването на Роблес значи евакуиране напред във времето на испанското присъединяване в непрекъснатите военноморски групи на Алианса, както и за изпращане на самолети Eurofighter в България до края на февруари.

Междувременно Русия се готви за учението " Съюзна решимост-2022 " в Беларус.

Руски войски се струпват в Беларус

Русия трансферира два дивизиона с ракетни системи " земя-въздух " С-400 от Далечния Изток в Беларус за учения, планувани идващия месец, съобщи Ройтерс, като се базира на осведомителната организация Интерфакс.

Руски военни сили започнаха да идват в Беларус тази седмица за присъединяване в маневрите " Съюзна решимост-2022 ". Те ще се състоят наоколо до западната граница на някогашната руска република, граничеща с Полша и Литва и покрай южната й граница с Украйна.

Западът се притеснява, че Русия, която струпа десетки хиляди бойци по границата с Украйна, възнамерява ново нахлуване. Литва също съобщи, че скупчването на съветски войски в региона е опасност за нейната сигурност.

Руското министерство на защитата заяви, че двата дивизиона са почнали да се придвижват с трен към Беларус от съветския Далечен изток.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР