Гарантирането на QoS може да отличи по-добрите пазарни играчиПодобрени и

...
Гарантирането на QoS може да отличи по-добрите пазарни играчиПодобрени и
Коментари Харесай

Пазарът има нужда от гаранции за качеството на Wi-Fi мрежите

Гарантирането на QoS може да отличи по-добрите пазарни играчи

Подобрени и напълно нови механизми за QoS ще подсигуряват, че всяко приложение получава точната честотна лента, приоритизиране и запаси за положително прекарване на потребителите (снимка: CC0 Public Domain)

В света на Wi-Fi мрежите са нужни ограничения, които разрешават гарантиране на качеството на услугата „ от край до край “ за приложения като стрийминг на видео, мултиплейър игри и видеоконференции. Това гласи изводът от нова „ Бяла книга “, направена от комерсиалната асоциация за безжичен широколентов достъп.

Качеството на услугата (QoS) е от основно значение за съвсем всяко Wi-Fi приложение, сензитивно към времето – като се стартира от видеоконференции и се стигне до игри до стрийминг. Гарантирането на QoS може да се окаже индикатор, който ще отличи по-добрите пазарни играчи. Той ще им разреши да притеглят и задържат клиенти, показва асоциацията Wireless Broadband Alliance (WBA) в своята бяла книга по тематиката.

Анализът на потребността от QoS за Wi-Fi мрежи изследва по какъв начин мрежовите оператори могат да отговорят на неповторимите условия за качество на услугата за огромно многообразие от сюжети на приложимост и внедрявания, в това число игри, домашни широколентови връзки, 4K видео онлайн, както и връзките из предприятия, летища и игрища – от край до край (E2E).

Документът е направен от плановата група WBA E2E Wi-Fi QoS, ръководена от фирмите за безжични технологии Airties и Intel. Той показва поетапен метод за въвеждане на ограничения за начество на услугата от край до край при сюжетите с домашна, корпоративна и социална приложимост, в това число неповторимите основни показатели за успеваемост (KPI) за всеки от тях – такива като инертност, загуба на пакети, вибриране и кадрови честоти.

Анализът демонстрира по какъв начин характерните за всяко друго приложение механизми за QoS могат да съществуват взаимно в една и съща мрежа дружно с приложения, които не са чувствителни към QoS. Това може да бъде, да вземем за пример, комбинацията от видео-стриймиинг и е-поща.

Wi-Fi мрежи с вярно QoS за всяко приложение

Поставяйки обявата в подтекст, асоциацията споделя, че предприятията се нуждаят от Wi-Fi мрежи, които могат да обезпечат верния QoS за всяко приложение, като да вземем за пример приоритизиране на HD видео сесии за съдействие пред имейл и прекачване на файлове. От своя страна, домашните Wi-Fi мрежи би трябвало да балансират разнообразни приложения, изискващи интензивна честотна лента и чувствителни към закъснение, в това число мултиплейър игри, 4K стрийминг и отдалечени работни конференции – постоянно всички по едно и също време.
още по темата
Според WBA, концепцията „ от край до край “ е за обезпечаване както на видимост, по този начин и на надзор върху потребителското преживяване посредством потребление на QoS механизми на всяка стъпка от пътуването на всеки пакет през Wi-Fi екосистемата.

Обхванатият E2E QoS включва приложения, като облачни игри или поточно видео, Wi-Fi мрежови детайли като точки за достъп (AP) и Wi-Fi потребителски устройства като мобилни телефони и преносими компютри.

Документът също по този начин разказва евентуални KPI за игри. Като образец е посочена опцията за отброяване на замръзванията: два поредни изобразени фрагмента, които не са получени от клиента в границите на избран интервал от време, да вземем за пример 180 милисекунди в тази ситуация на Wild Hunt на Фейсбук.

Друг образец е латентността на фотонното придвижване: интервалът от време сред момента, в който играчът предприеме деяние, и момента, в който играчът може да види съответния кадър на екрана. Ако тези KPI не са изпълнени, следва да се ползват тактики за намаляване за другите сюжети.

Обсъждат се два основни резултата от тестванията. Първият е количественото установяване на това по какъв начин да се усъвършенства продуктивността и надеждността на QoS приложението, както и потребителското преживяване. Второто е евентуално идентифициране на тесни места в продуктивността. Това може да изисква усъвършенстване на съществуващите QoS механизми или изцяло нови QoS механизми.

Предстояща стандартизация

С откритията от своя разбор в този момент WBA има намерение да работи с организации по стандартизация – като IETF, IEEE802.1, IEEE802.11, WFA – за създаване на усъвършенствания на съществуващи или нови механизми за QoS. Документът също по този начин разпознава и разказва бъдещи начинания за QoS на WBA с фокус върху основаването на усъвършенствания и дефинирането на нови механизми. Например, той обрисува сюжетите за потребление на Wi-Fi мрежи, приоритизиращи QoS трафика въз основа на техническата спецификация за ръководство на QoS на Wi-Fi Alliance.

„ Всяко приложение има свои лични неповторими условия за QoS и това многообразие основава провокации за операторите на Wi-Fi мрежи “, уточни изпълнителният шеф на Wireless Broadband Alliance Тиаго Родригес в коментар по отношение на бялата книга. „ Тази бяла книга на WBA обрисува по какъв начин усъвършенстваните и нови механизми за QoS могат да подсигуряват, че всяко приложение получава точната честотна лента, приоритизиране и други запаси, от които се нуждае, с цел да даде на крайните консуматори непрекъснато ужасно прекарване “.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР