Галина Захарова е избрана за нов председател на Върховния касационен

...
Галина Захарова е избрана за нов председател на Върховния касационен
Коментари Харесай

Галина Захарова бе избрана за шеф на ВКС с пълно мнозинство от ВСС |

Г алина Захарова е определена за нов ръководител на Върховния касационен съд с болшинство от 20 гласа на всички присъстващи на съвещанието на Висшия правосъден съвет. Тя трябваше да получи най-малко 17 гласа от Висш съдебен съвет, с цел да бъде определена, защото сега Висшият правосъден съвет е в понижен състав от 22 души след оставката на трима от неговите представители, чиито места още не са запълнени. Днес двама от членовете на Висш съдебен съвет - Драгомир Кояджиков и Боян Новански, отсъстваха.

Така тя става първата жена, която застава отпред на Върховен касационен съд.



Галина Захарова бе издигната от Пленума на Върховен касационен съд и е подкрепена единомислещо от всички колегии на съда. Процедурата бе открита на 30 септември 2021 година Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет позволи Захарова до процедурата на 14 декември 2021 година Заместничката на Лозан Панов е единствен претендент за негов правоприемник като ръководител на Върховен касационен съд.  

Вероника Имова и Олга Керелска оповестиха отчетите на колегията по атестирането и състезанията към Съдийската гилдия и за нравствените качествата на претендента. В тях се акцентира, че за Захарова не са налице данни, поставящи под подозрение качествата й за заемане на поста. Сред нравствените й качества бяха изброени безпристрастност, професионализъм, експедитивност и действеност и добра дарба при разпределение на делата, дарба да се ориентира в усложнена конюнктура, не се поддава на напън и " непозволени тласъци ". 



Вероника Имова

Преди съвещанието на Висш съдебен съвет досегашният ръководител на Върховен касационен съд Лозан Панов означи, че поддържа изрично Галина Захарова, тъй като тя ще бъде заслужен почитател на политиката, която е водил в съда. " Съдиите от Върховен касационен съд бяха безусловно безапелационни в своето решение. Пленумът на Върховен касационен съд, който се състои от всички магистрати, взе единомислещо решение за издигане кандидатурата на Галина Захарова и единомислещо я поддържа ", означи той. 



Лозан Панов

При представянето на концепцията си Галина Захарова съобщи, че се кандидатира " с желанието да покажем на всички от съдийската общественост, че арбитър може да ръководи сполучливо ".

" Убедено смятам, че Върховен касационен съд е предназначен да отстоява на най-високо равнище полезностите на правовата страна. Това значи, че не би следвало да се натъртва на съответната персона. Изборът на ръководител на Върховен касационен съд е въпрос на кардинални цели - дали желаеме да реализираме едни или други базови правила. Личността за тази фигура няма чак такова значение за развиването на правораздаването и с познатата на всички максима, че съдията е пръв измежду равни - това значи, че няма шеф и не може да има шеф ", сподели Захарова.

И разтълкува, че това значи непрестанно образование " в хода на целия живот ". Съдийката заявява, че е изкушена от концепцията " българският арбитър да е в живота на европейското пространство ", по тази причина е нужно образование и задоволително фрагменти, които да се развиват и осъвършенстват. Захарова е разтревожена от непрекъснатите упреци за погрешно реализиране на правораздаването.  

В концепцията й е заложен разбор за точния брой съдии , които да правораздават в колегиите. Настоява и за основаването на аналитична конструкция , която да подкрепя съдиите при разрешаването на избрани каузи, изискващи профилирани познания, например европейско законодателство и процедура на Европейски съд по правата на човека. Тя подсети, че и в този момент във Върховен касационен съд съществува такова звено от двама души, само че те са безусловно незадоволителни и също така работят на доброволни начала. И даде образец с Върховен административен съд и ВКП, където работещите в структурата са доста повече. Участието на настоящи съдии в него е наложително, посочи по-късно претендентът. Но не могат да се изолират и хора на научната мисъл. Трябва да има и правилник, който да очертае обсега на деяние на въпросното звено. Служителите могат да са на непрекъснат контракт, само че може да има екип от експерти, до които да се допитват при потребност, уточни Захарова.

Друг значим детайл в концепцията й е тематиката за независимостта на Върховен касационен съд, която се гради на компетентността .

" Противоречивата процедура е камшик на правилата и базата на правосъдната власт. Така се основава усещането, че законът се ползва в един случай по един метод, а при различен по друг ", разяснява Захарова.

В отговор на въпрос за възнагражденията на магистратите тя изясни, че би трябвало да има тласъци за тези, които си гледат съществено работата и не са наказвани, с цел да се понижат искащите да вземат участие в състезания за израстване в йерархията, гарантиращо им покачване на заплатата. Бюджетът, възнагражденията и ресурсът на правосъдната власт са крепители на независимостта, счита Захарова. 

Кандидатът за началник на Върховен касационен съд не отговори изрично дали Висш съдебен съвет би трябвало да е непрекъснато настоящ орган . Тя изясни, че преди е била твърдо за непрекъснато работещ Висш съдебен съвет, само че с годините се потвърдило, че има неодобрение от страна на съдиите към работата му.

" Действа един необикновен фактор с корени в предишното, че органът се затваря и стартира да комуникира като част от бюрокрацията. Това къса връзката с магистратите и накърнява успеваемостта на самия Висш съдебен съвет. Този въпрос явно може да бъде дискутиран още веднъж, нуждае се от задълбочено претегляне на плюсовете и минусите ", уточни Захарова. 

Според нея не се реализира концепцията за основаване на способена и непрекъснато настояща комисия по състезанията. При една сигурна система за атестиране може да се мине на една облекчена процедура в вероятност, като се следи развиването на магистрата, счита тя. Ако пък остане класическата система на състезанията, данните от атестирането са най-важни. Но събеседването се оказа изпит по право, което изопачава същността на процеса по осъществяване на състезанията.

" Няма да имаме постоянна система за асортимент, без да разгадаем въпроса за атестирането ", е безапелационна Захарова.



Главният прокурор Иван Гешев изиска да разбере къде е мястото на държавното обвиняване - вън или в правосъдната система. Кандидатът за ръководител на ВСК изясни, че персоналното й мнение е, че би трябвало да остане в правосъдната власт, " тъй като това е мощна гаранция да се организира качествено следствие ".

" В нашето общество не е изградена просвета на самостоятелност. Затова прокуратурата не трябва да бъде изключвана от съдебната власт ", съобщи Захарова.



За мястото на следствието Захарова изясни, че то " без подозрение има място като обособен детайл на правосъдната власт , и като фактор, който да способства за качественото следствие ". Според нея ограничаването на правата на следователите не е добре премислена смяна.

Tя ce oбяви зa нaмaлявaнe нa  мaндaтa нa " тpимaта гoлeми " в cъдeбнaтa влacт, зaщoтo 7-тe гoдини нa пocтa мoгaт дa дoвeдaт дo изчepпвaнe нa пoтeнциaлa нa cъoтвeтния pъĸoвoдитeл и нocят pиcĸ oт aвтopитapнocт.

" Πpoдължитeлнoтo пpeбивaвaнe нa pъĸoвoднитe пocтoвe нeминyeмo пopaждa oпacнocт oт cъздaвaнe нa ĸoмaнднo-aдминиcтpaтивни пpaĸтиĸи и пoвeдeниe ", уточни Захарова.

На въпрос за измененията в Закона за правосъдната власт в частта за профила на претендентите за Висш съдебен съвет Захарова отговори, че кандидатите би трябвало да са с високо равнище на самостоятелност, да познават проблемите на системата, да се отличават с подготвеност в специалността си, да имат персонална честност, да проявя интерес към проблематиката на е-правосъдието, натовареността и прочие Не е потребно във Висш съдебен съвет да се употребява правилото на квотност на другите равнища, тъй като е самопризнание, че не работи за всички и прилича законодателната власт, счита тя.

" Съдебната власт е независима и не трябва да копира практики от другите управляващи. Кариерните бонуси са неподходящ претекст за присъединяване във Висш съдебен съвет ", бе безапелационна Захарова.

Коя е Галина Захарова

Галина Захарова е приключила „ Право “ в Юридическия факултет на Софийския университет " Св. Климент Охридски " през 1988 година и е с над 33 година съдийски стаж. В интервала 1988 – 1989 година е стажант-съдия в Софийския градски съд, а от 1989 година до 1991 година е младши арбитър там. От 1991 година до 1992 година е областен арбитър в Пети областен съд (СРС), като през 1992 година става зам.-председател на съда. Работи като арбитър в Софийския градски съд от 1993 година до 1998 година, а в интервала 1998 – 1999 година е негов зам.-председател. В Софийския апелативен съд е арбитър от 1999 година до 2004 година, а от 2004 година до 2007 година е негов зам.-шеф.

От 2007 година до 2011 година е член на Висш съдебен съвет. След това продължава да работи като арбитър в Софийския апелативен съд до 2013 година

Във Върховен касационен съд арбитър Галина Захарова правораздава от 2013 година, а от 2017 година е ръководител на Второ наказателно поделение. На 13.11.2018 година е назначена от Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет за заместител на ръководителя на Върховен касационен съд и началник на Наказателната гилдия.

Има специализация по европейско право в Европейския център за съдии и юристи към Европейския институт за обществена администрация в Люксембург.

Член е на Програмния съвет на Националния институт на правораздаването, била е преподавател в редица образования, проведени от института.

Галина Захарова е представител на Върховен касационен съд в Националната комисия за битка с трафика на хора към Министерския съвет (МС), в Централната комисия за битка с противообществените прояви на малолетни и малолетни към Министерски съвет, в Съвета по използване на Актуализираната тактика за продължение на промяната в правосъдната система и в Националния съвет по антикорупционни политики към Министерски съвет.

Участвала е в Експертен комитет за ранна предварителна защита на младежката престъпност на Съвета на Европа в Страсбург. Била е специалист в районен план за Албания, Босна и Херцеговина и Черна гора, както и специалист за България в изследвания на Европейската комисия за институционална и правна рамка на правосъдното съдействие по наказателни каузи в ЕС; за минималните наказания, използвани в страните членки, и за наказванията, свързани с отнемане от права в страните членки.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР