Галерия Милениум“ е домакин на изложбата Природни вибрации“ на Костадин

...
Галерия Милениум“ е домакин на изложбата Природни вибрации“ на Костадин
Коментари Харесай

Впечатляваща изложба „Природни вибрации“ на Костадин Жиков бе открита в галерия „Милениум“

Галерия „ Милениум “ е хазаин на изложбата „ Природни трептения “ на Костадин Жиков. Експозицията включва над 60 творби, показващи хубостта на природата и даващи прочувствени послания. Интересната галерия, която ще продължи до 14 юни 2023 година, беше публично открита на 16 май 2023 година в изложба „ Милениум “ (София, бул. „ Витоша “ №89). Гостите се любуваха и на неповторимите осъществявания на флейтистката Мари Андонова.


Изложбата „ Природни трептения “ на Костадин Жиков бе показана и открита от проф. д.н. Любомир Стойков, културолог и учител в Националната художествена академия, който характеризира творчеството на художника по следния метод: „ Не може да има еволюция без съпоставяне на художника с предходните му опити, не може да се реализира надграждане без да се открият естетическите сходства и дисонанси сред предходните изяви и най-новата галерия. Респектиращо е, че Костадин Жиков прави незабравим опит да доразвие тематиката за пейзажа посредством опит с колористичното и прочувственото влияние. В персонален диалог младият маестро ми показа, че усеща естествените форми по-скоро като трептящи светлини, а не толкоз като съответни и предметни облици. Новото е, че Костадин Жиков все по-решително се отдалечава от така наречен „ чист цвят “ и се отдава на цветовете без крайбрежия, без ограничавания и без живописна цензура. Той медитира, рисувайки и рисува, медитирайки, анализирайки личното Аз. Всъщност става дума за митологичен, астрологичен и алхимичен разбор на света, погледнат през сетивата на художника! “.


По-нататък проф. Стойков означи какъв брой значимо е да се сбъдне съкровената фантазия на Костадин Жиков, обвързвана с тази експозиция – да предизвика всички, които се допират до картините му и да им помогне да усетят фините трептения на природата, да се насладят на неговите пейзажи и пасторали и да се заредят с вълшебните сили на Белоградчишките скали и Хималаите, по този начин добре интерпретирани в неговата най-нова галерия.


Художникът показа, че се е стремил да извърши в една стилистика своите най-нови творби, за които се е въодушевил от огромния наш живописец Владимир Димитров – Майстора. „ Аз съм срещу крайностите. Едновременно обичам и естетиката на ренесанса, и естетиката на авангарда, колкото и на пръв взор те да са самоотричащи се. Но в действителност това е моята съществена цел в творчеството ми, да обединя в едно хармонично цяло двете противоположности! “, добави той.


Слова за творчеството на Костадин Жиков произнесоха също шефът на изложба „ Милениум “ и филантроп на експозицията Васил Банов, както и арт мениджърът на галерията и филантроп на изложбата Анна Банова.


Откриването на изложбата „ Природни трептения “ в изложба „ Милениум “ беше почетено от редица ярки български представители на публичния живот, културата, изкуството, артистичния свят, дипломацията и бизнеса, измежду които Гергана Стоянова, Мила Захариева, Росица Велкова, Ирина Гъркова, Лили Червенякова, Десислава Краваева, Мария Сулпицио, Роси Иванова, Стела Йорданова, Мадлена Иванова и други Присъстваха и студенти на проф. Любомир Стойков от специалностите „ Моден дизайн “, „ Журналистика и медии “, „ Журналистика “, „ Връзки с обществеността “  в НХА, УНСС и ФЖМК.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР