Галерия Академия представя изложба със 70 непоказвани до сега рисунки

...
Галерия Академия представя изложба със 70 непоказвани до сега рисунки
Коментари Харесай

Галерия Академия представя непознати рисунки на Илия Петров

Галерия " Академия " показва галерия със 70 непоказвани до в този момент рисунки с туш и перо и един маслен автопортрет на огромния български художник Илия Петров. Ескизите са рисувани към 40-те години на предишният век в интервала, в който художника стартира преподавателската си активност в Националната художествена академия.

Рисунките на огромния художник са предоставени от Националният книжовен музей. До в този момент те са били в скицник, който е дарен на къщата музей " Емилиян Станев " от брачната половинка на Илия Петров, Надежда Станева. Общият им брой е към 170, само че по стените на галерията място са намерили единствено 70 тъй като:
Атанас Капралов, шеф на Национален книжовен музей: Самият Илия Петров е живял тъкмо 71-години. Той е роден през 1903-та година и си отива от този свят през 1975-та година. Точно 71 години.
Илия Петров приключва Академията през 20-те години на предишният век, преподава в нея живопис от 1941-ва до 1968 година, като в каря на този интервал е бил и ректор. Неговото име носи и Художествената гимназия в София.
Доц. доктор Бойка Доневска, Национална художествена академия: Националната художествена академия неслучайно показва тази галерия, паралелно на откриването на новата образователна година, прочее 121-ва за нашата история. Факта, че ние можем, да представим нова сбирка изцяло непознати рисунки и един прелестен, изразителен, изящен автопортрет, в действителност трансформира тази галерия в едно в действителност значимо културно събитие.
Непознатите рисунки на Илия Петров може да бъдат забелязани до 8-ми октомври в изложба " Академия ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР