Галактиките от ранната Вселена приличат повече на нашия Млечен път,

...
Галактиките от ранната Вселена приличат повече на нашия Млечен път,
Коментари Харесай

Астрономи откриха изобилие от галактики, подобни на Млечния път, преобръщат теорията за космическата еволюция

Галактиките от ранната Вселена наподобяват повече на нашия Млечен път, в сравнение с се смяташе до момента, и може би са гостоприемни за извънземен живот, настояват откриватели. Ново проучване прекатурва целия метод, по който учените мислят за образуването на структурата във Вселената, и пренаписва теориите за галактическата еволюция.

Екип от интернационалните откриватели, в това число от Университета в Манчестър и Университета Виктория в Канада, употребява галактическия телескоп „ Джеймс Уеб “ (JWST), с цел да открие, че галактики като Млечния път се срещат 10 пъти по-често, в сравнение с се смяташе до момента въз основа на предходни наблюдения с галактическия телескоп „ Хъбъл “.

Много от тези галактики са се образували преди към 10 милиарда години или повече, надалеч обратно в историята на Вселената.

Млечният път е типична дискова вселена, с форма, сходна на палачинка или стилен диск, въртяща се към центъра си и постоянно съдържаща спирални ръкави. Тези галактики могат да бъдат от вида галактики, в които може да се развие живот, като се има поради естеството на историята на образуването им, допускат специалистите.

Преди това астрономите са считали, че този вид галактики са прекомерно нежни, с цел да съществуват в ранната Вселена, когато сливанията на галактики са били по-чести, унищожавайки това, което се е считало за техните деликатни форми.

С помощта на галактическия телескоп „ Хъбъл “ смятахме, че дискови галактики съвсем не съществуват, до момента в който Вселената не е била на към шест милиарда години. Тези нови резултати от JWST изместват времето, когато тези галактики, сходни на Млечния път, се образуват, съвсем до началото на Вселената. Резултатите също по този начин демонстрират, че дисковите галактики като нашия Млечен път са най-често срещаният вид галактики във Вселената. Това значи, че множеството звезди съществуват и се образуват в тези галактики, което трансформира цялостното ни схващане за метода на образуване на галактиките. Тези резултати също по този начин повдигат значими въпроси за тъмната материя в ранната Вселена, за която знаем доста малко.

Кристофър Конселис, професор по извънгалактична астрономия в Манчестърския университет.

Въз основа на резултатите астрономите би трябвало да премислят разбирането си за образуването на първите галактики.

И за това по какъв начин е протекла еволюцията на галактиките през последните 10 милиарда години.

Изследователите настояват, че техните открития, оповестени в Astrophysical Journal, изцяло прекатурват досегашното схващане за това по какъв начин съгласно учените се развива Вселената, и учените споделят, че би трябвало да се прегледат нови хрумвания.

Фактът, че JWST открива толкоз доста такива, е още един знак за мощта на този инструмент и за това, че структурите на галактиките се образуват по-рано във Вселената, в действителност доста по-рано, в сравнение с някой е предполагал.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР