Гълъб Донев от днес ще оглавява четвъртия служебен кабинет, назначен

...
Гълъб Донев от днес ще оглавява четвъртия служебен кабинет, назначен
Коментари Харесай

Смяна на властта: Кабинетът „Петков” предава щафетата на служебното правителство

Гълъб Донев от през днешния ден ще оглавява четвъртия длъжностен кабинет, назначен от Румен Радев.

Точно в 13:15 часа през днешния ден Кирил Петков ще съобщи премиерската щафета на служебния министър-председател.

Церемонията по приемствеността в изпълнителната власт ще се състои в Гранитната зала на Министерския съвет. След това властта ще бъде предадена и в обособените министерства.

Държавен вестник пък ще обнародва президентския декрет , с който с изключение на назначението на държавно управление с номер 100, се разпуска и 47-ото Народно заседание и се насрочват парламентарни избори.

До тук се стигна след следващата политическа рецесия, катализатор за която беше излизането на Има Такъв Народ от четворната коалиция. Последва избор на съмнение , импортиран от ГЕРБ-СДС, след който кабинетът " Петков " падна.

Тогава свалянето на властта поддържаха и парламентарните групи на Движение за права и свободи, „ ИТН “ и „ Възраждане “.

Премиерът Кирил Петков подаде оставка на 27 юни 2022 г ., президентът Румен Радев стартира съвещания с парламентарните групи за връчване на мандат за сформиране на ново държавно управление. Първият изследователски мандат за сформиране на кабинет в границите на това Народно събрание президентът връчи на „ Продължаваме промяната “ на 1 юли 2022 година, като претендент за министър председател бе финансовият министър в оставка Асен Василев. След договаряния с съдружните си сътрудници, Политическа партия съумя да изготви взаимна управническа стратегия с Българска социалистическа партия и с „ Демократична България “, само че в последна сметка съумя да откри единствено 117 вместо 121 депутати, които да я поддържат. Асен Василев върна мандата несбъднат на 8 юли 2022 година

Вторият мандат бе връчен на ГЕРБ-СДС, които го върнаха незабавно, а третият президентът връчи на Българска социалистическа партия. Левицата го забави, само че също го върна, откакто Народното събрание отхвърли 6-месечната им управническа стратегия.

В първият ден на август президентът Румен Радев назначи служебното държавно управление , което ще ръководи България до избор на нов кабинет. Предсрочните парламентарни избори са планувани за втори октомври .

Това ще бъде осмото служебно държавно управление от началото на демократичните промени насам.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР