Габрово е на път да стане първия умен град в

...
Габрово е на път да стане първия умен град в
Коментари Харесай

Утре в Европейци: Ще стане ли Габрово първия умен град в България

Габрово е на път да стане първия " интелигентен град " в България, в който секунда по секунда и минута по минута да се следи трафикът, качеството на въздуха и водата. Така общината ще има опция да промени градското обмисляне и да направи живота на жителите по-хубав и по-спокоен.

Това, което е доста значимо за общините е, те да имат навременни данни. На секундата да се знае тъкмо къде, в кой миг, в кой регион, в коя позиция има проблем с околната среда, изяснява Светослав Матеев, бизнесмен.

До този миг за проблемите на въздуха и водата се схваща със забавяне.

Дори въздухът да е нечист, ние разбираме след един месец, споделя Матеев.

Светослав не мечтае да промени това. Светослав ЩЕ го промени – с дребни портативни станции, които ще бъдат поставени на основни места в града. За да бъдат оптимално точни данните обаче се намесва Техпаркът към университета в Габрово.

С помощта на нашето съоръжение ние в действителност можем... да преценим дали равнището на сигнала ще е задоволително положително, споделя доцент Красен Ангелов, Технически университет, Габрово.

Оборудването, което аз познавам горе в университета е много скъпо. Малките компании като цяло не могат да си разрешат такова скъпо съоръжение, споделя Матеев.

То е реалност, тъй като Европа отпуска над 10 милиона евро на Техническия университет в Габрово. И по този начин го трансформира в софтуерен център на страната ни и освен.

Техпаркът е една сбъдната фантазия за Габровския университет, тъй като има 18 лаборатории с машини, които не може да видите на никое място другаде на Балканския полуостров.

Тук безчет положителни планове могат да срещнат науката и да станат действителност.

Такава е концепцията - доста младежи да дойдат при нас и да кажат - може ли да създадем първо, второ, трето. За това сме го основали, споделя проф. доктор инж. Илия Железаров, ректор на ТУ - Габрово.

В този случай фантазиите следват строга причинност - една към този момент сбъдната фантазия сбъдва друга. И околната среда печели от това.

Цялата история гледайте тази събота в " Европейци ", незабавно след централните вести на Българска национална телевизия в 20 ч.

" Европейци " е план на Българската национална телевизия, който споделя къси истории на хора от цяла Европа. Хора, които с концепциите и мисленето си трансформират света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху истинската мисъл, огромните и смели хрумвания, които се трансформират в печеливши формули. Предаването ще демонстрира лицата на смяната в Европа и ще споделя по съвременен образен метод техните истории. Рубриката се излъчва с поддръжката на Европейски Съюз.

Гледайте всяка събота незабавно след централните вести на Българска национална телевизия 1 в 20.00 ч.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР