Г-н Георгиев, въпреки сложната икономическа обстановка от началото на пандемията,

...
Г-н Георгиев, въпреки сложната икономическа обстановка от началото на пандемията,
Коментари Харесай

Чайкафарма остава най-скъпата публична компания с пазарна капитализация от над 1 млрд. лв.


Г-н Георгиев, макар комплицираната икономическа конюнктура от началото на пандемията, годината за Чайкафарма като обществена компания наподобява повече от сполучлива. Каква 2020 година изпращате?

Изпращаме една историческа година, белязана от невиждани компликации в медицински, стопански, политически и несъмнено, в чисто човешки проект. С доста работа и добра организация обаче в това комплицирано време успяхме, в рекордни периоди, да осигурим на българското население надеждна и налична медикаментозна отбрана и ранно лекуване на COVID-19 с хидроксихлорохин. Същевременно, като го разработихме, произведохме и регистрирахме в България, възвърнахме достъпа на хиляди пациенти с лупус и ревматоиден артрит до този по този начин необходимим за тях медикамент. Чайкафарма е единственият български производител на инжекционни антибиотици, по този начин нужни на лечебните заведения в страната. Очевидно, тези достижения не останаха незабелязани на Българската фондова борса.

Какво значи за Вас да бъдете обществена компания?

Голяма отговорност към пациентите, към здравната общественост - лекари и медицински сестри, доста от които също са акционери, и към обществото като цяло: с цел да издигнем стопанската система и положителното име на родината като индустриална страна. Доверието на акционерите и обществото към Чайкафарма Висококачествените Лекарства пораства непрекъснато и се основава на споделени полезности и посрещане на всички, от време на време големи, упования за нови безвредни и ефикасни лечения, налични за всички. Вече 20 години разширяваме продуктовото портфолио на компанията, в последно време с по този начин наречените сложни лечения за лекуване на социалнозначими болести и подобряваме избора от качествени медикаменти на налична цена за българските и европейските фондове, лекарите и пациентите. Ежедневните старания за стабилно развиване и модерната научноизследователска, развойна и внедрителски работа доведоха до забележителни достижения, необятно приветствани от лекарите, пациентите и акционерите, които получиха също така и добра рентабилност и възвръщаемост на вложенията.

Една от огромните фармацевтични компании у нас строи нов цех край София

Компанията купува земя за 15 милиона лв. за третата си база в страната

Каква беше задачата на листването Ви на Българската фондова борса и успяхте ли да я извършите?

Привличането на спомагателен капитал постоянно е цел на общественото листване. При Чайкафарма, обаче, това не беше нито водещ мотив, нито основният блян. Въпреки амбициозните цели, които компанията си е сложила за научно-лабораторна и развойна активност, увеличение на индустриалния потенциал и усилване на наличието на интернационалните пазари, главната причина за листването на БФБ през 2015 година бе да се предложи на дребните и междинни вложители опция за вложение в една динамична и сполучлива, високотехнологична и доста конкурентноспособна, 100% българска компания с значим принос към родната стопанска система и с отлични вероятности за излизане на европейските финансови пазари.

В резултат на характерните условия за гласност, отчетност и финансов надзор завоювахме още по-високо доверие в обществото и сътрудниците (особено чуждестранните). Днес Чайкафарма е една от най-разпознаваемите български компании и доходоносна дестинация за инвестиция на свободни капитали и спестявания от страната и чужбина. Атестат за това е непрекъснато увеличаващият се брой на акционерите в компанията, както и неколкократното повишаване на цената на акциите от момента на първичното листване до през днешния ден, като пазарната капитализация към 17 декември 2020 година е 1 " 101 " 480`000 лв.. По този индикатор Чайкафарма резервира позицията си на най-скъпата българска компания с пазарна капитализация над 2 пъти и половина по-голяма от тази на втората компания на БФБ. Друг огромен мотив за горделивост е профилът на акционерите, които Чайкафарма притегля - дълготрайни вложители, които не целят непременно бърза облага, а влагат в бъдещето - не просто финанси, а доверие в нашия бизнес модел, предвидимост, високи полезности и смели фантазии за европейска агресия.

Кои са преимуществата и минусите, които срещате на БФБ?

Не е загадка за никого, че броят и размерът на покупко-продажбите, които се правят на БФБ, са релативно дребни, за което има ред аргументи. Това води до извънредно ниската ликвидност на борсата и се отразява изключително на фирмите, които търсят в допълнение финансиране посредством продажбата на акции. Присъствието на Българската фондова борса разрешава по-динамично реализиране на проектите за развиване на обществените компании, което носи положителен резултат. Притежанието на акции в една надеждна и целеустремена компания е спомагателна мотивация за чиновниците ѝ и е далновидна инвестиция за частните лица.
 Чайкафарма построява нов индустриален комплекс за таблетки, капсули и течни медикаменти
Чайкафарма построява нов индустриален комплекс за таблетки, капсули и течни медикаменти

Той ще разполага с роботизирано и автоматизирано съоръжение

С неспокойствие чакаме основаването на Европейския финансов съюз и сливането на групи дребни и огромни тържища, да вземем за пример с Deutsche Börse и така нататък

Какво следва на Чайкафарма в близко бъдеще?

С цялостна мощ върви осъществяването на плана за трети цех в София. Първият стадий от построяването ще бъде приключен към края на 2022 година, с което индустриалният потенциал на компанията ще бъде подсилен. Очакваме цялата инвестиция да бъде осъществена до 2026 година, при удобна икономическа и пазарна конюнктура, с оптималната мощ от 3 милиарда таблетки годишно. Това е значима стъпка в нашето развиване - сега компанията има подписани контракти за дълготрайно партньорство за продажба на лекарствени артикули с компании от Чехия, Словакия, Германия, Гърция, Румъния и Косово. Водят се договаряния в напреднала фаза с други компании от Европейски Съюз, а до края на годината се чака да бъдат подписани още няколко дълготрайни контракта. Търсенето пораства.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР