Г-жо Поптодорова, американският посланик Херо Мустафа с много спокоен тон

...
Г-жо Поптодорова, американският посланик Херо Мустафа с много спокоен тон
Коментари Харесай

Елена Поптодорова пред Фрог: Смисълът на казаното от г-жа Херо Мустафа за България е много тежък

Г-жо Поптодорова, американският дипломат Херо Мустафа с доста спокоен звук сподели, че България не се е справила със съществени проблеми като битка с корупцията, реформиране на прокуратурата и правосъдната власт. Наистина ли толкоз спокойни са нещата?

 

Това, което чухме, не е оригиналност като оценка от нашите външни съдружници и сътрудници. Това е оценка и на Европа, и на Съединени американски щати. Ще напомня, че при своето идване в България, госпожа Мустафа направи своята първата обществена лекция пред “Атлантическия клуб ”.  И тогава употребява един доста графичен израз. Тя сподели: “Ще се боря със зъби и нокти, с цел да постигнете господство на закона ”. Така, че тя пристигна с такава поръчка. В интерес на истината цялостната й активност бе подчинена на това да подтиква тази доста неравна към момента борба, ще я нарека, за основаване на страна, която стъпва върху устоите на върховенството на закона. Така, че няма вест.  Г-жа Мустафа приказва за всичко това умерено, тъй като е посланик. Не може да има различен изказ. Но смисълът на казаното е доста тежък. Още повече, че три и половина години изминаха, откогато тя стъпи на българска земя, само че нищо не се е трансформирало. 

Изводите на госпожа Херо Мустафа са идентични с тези от отчета на Съвета на Европа. Не ви ли се коства, че се държим като непослушни хлапета, на които им е все тая какво ще им кажат по-възрастните и по-опитни хора? 

Използвате блага метафора за проблеми, които са доста съществени. Децата могат да бъдат незрели, неинформирани, непослушни. Докато никой, който е зает в общественият развой в България, не може да каже, че не знае защо става дума. Та това е десетилетна борба. Отдавна се приказва за потребност от промяна в правосъдната система. Още при първите опити за реформиране на обществената власт в България, имам поради изработването на Конституцията,  ние  направихме един пропуск. Може би от доверчивост, може би от несъразмерна забързаност да реализираме разделяне на управляващите, което е главен принцип на демокрацията. И в действителност ние бетонирахме една правосъдна власт, която не може към момента да премине през процеса на своята рационализация. Справихме се с политическата система, със свободния пазар, само че правосъдната система остана към момента в плен на структурите, в случай че щете и  законодателството, от десетилетията преди 90-та година. Прословут е образеца с Наказателно-процесуален кодекс, която е от 1968 година Това се дава постоянно за образец. И е ярка илюстрация какъв брой сложна се оказва всяка промяна в правосъдната власт. 

С какво си го обяснявате? 

 

Това не е въпрос на непорочност и на неначетеност.  Става дума за целенасочени старания да не се допусне тази промяна. 

Някои политически специалисти омаловажиха казаното от госпожа Мустафа, като споделиха, че това е тронното слово на един отиващ си дипломат. И по-важно било какво ще каже нейният правоприемник. Съгласна ли сте с тази констатация? Не се ли чака той да повтори нейните думи?

Аз съм видяла доста заминаващи и идващи американски посланици. И в никакъв случай сред тях не е имало разлики в посланията към страната-домакин, към народа-домакин. Така, че не трябва да има никакви илюзии, че приемникът на госпожа Мустафа няма да има същите паники, каквито изрази и тя. Защото в тази ситуация не става дума за персонални усеща и усещания на отиващата си американска посланичка от България. Това, за жалост, са документирани неуспехи на българската демократична среда да се оправи с фундаменталния въпрос - създаване на едно заслужено и транспарантно общество. Това никога не може да се счита като моментно въодушевление или мнение, персонално изказано от посланика. По време на чуването на нейния правоприемник в Сената не бе заложен този въпрос. Но беше подложен въпроса за зависимостта на България от съветските енергийни източници.  И отговорът бе доста явен и категоричен - за това по какъв начин Съединени американски щати ще продължат да подкрепят страната ни в отвоюване на нейната автономия и самостоятелност от едни отиващи обратно във времето зависимости.

В обществото от ден на ден се приказва за това, че следва да излезе втори лист от осъдени български жители по “Магнитски ”. Вчера съдружникът на " Нексо " Антони Тренчев даже загатна, че един от глобените евентуално ще е основният прокурор. Чува ли се сходна информация по дипломатическите канали?  

Това е доста дискретна работа на американските институции. И по никакъв метод няма да се чуе по “коридорите ” сходна информация. Ако има втори “транш ” на глобени лица, той сигурно ще ни бъде обявен по метода, по който бе направено първия път от Държавния департамент на Съединени американски щати. 

Искате да кажете от раз и изненадващо, по този начин ли? 

 Да. Това не е нещо, което предстои на подготовка на публичното мнение. 

 

30 години бяха нужни на италианските служби, с цел да заловят едно от знаковите лица на “Коза Ностра ”. Колко време ще ни е належащо, с цел да достигнем до “сърцето ” на нашата мафия и да я разобличим?

 

При нас минаха 33 години, тъй че може би е извънредно време да се захващаме с спиране на зависимостите. Това е най-важното. Имената са значими, без подозрение, само че те стават такива лица със зависимости, тъкмо заради опциите, които дава несъвършената правосъдна система. Освен всичко останало, на нас ни куца правоприлагането - осъществяването на към този момент признати закони. Защото не можем да кажем, че в България няма законодателство. Напротив - имаме доста модерни и ефикасни закони. Но неспособността да ги използван, поради вътрешни връзки и зависимости, към този момент води до деформиране на самия смисъл на правната норма. Така, че един път има нужда от ясна и безапелационна законодателна промяна на правосъдната система. И втори път- имаме нужда от гаранции за правоприлагане и осъществяване на към този момент признати законодателни правила.

 

Интервю на Катя Илиева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР