Г-жа Урсула фон дер Лайен реши вместо французите тяхното бъдеще.

...
Г-жа Урсула фон дер Лайен реши вместо французите тяхното бъдеще.
Коментари Харесай

Писателят Мишел Онфре: Войната в Украйна е скалъпена и не е наша

Г-жа Урсула фон дер Лайен реши вместо французите тяхното бъдеще. Това сподели френският мъдрец и публицист Мишел Онфре в изявление за предаване Punchline на Europe 1. Медиите считат, че тази война стартира на 24 февруари и просто не помнят, че тази война съществува от 10 години и че от 10 години Западът е безусловно некадърен. " Така че имаше миг, в който трябваше да създадем невъзможна тази война. Днес тя е реалност, а ние сме войнолюбци - дотук стигнахме и не стопираме. Казват: “ще забележим в кой миг другият ще изстреля атомната си бомба ”. А какво ще вършим по-късно? ", пита в предаването Мишел Онфре.

" Това може да е ескалационно, както споделя нашият държавен глава, който измисля неологизми. Някога прочетох “Семейство Тибо ” на Мартен дю Гар, една огромна сага, и единият том се споделяше “Лятото на 1914 ”, който добре демонстрира по какъв начин се приготвя войната от 1914 година, по какъв начин се случва тя - с такива дребни неща, с късчета от пъзела. А тук през цялото време ние сме съучастници във военните дейности. Трябва да си Макрон, с цел да смяташ, че от една страна може да доставяш помощ на украинците, а от друга да си мислиш, че не си съизвършител във военните дейности. В момента, в който избираш лагер, към този момент си съизвършител. Това е. Това продължава още и още и то без значение от това какво желаят французите. Французите не бяха питани. Не са събрали конгрес, с цел да разберем дали е добре да участваме в тази война, която е война на украинците против руснаците. Но за какво да не отидем да водиме война в Тибет, смятайки, че би трябвало да прогоним Китай от Тибет, защото Тибет е окупиран? Можем доста добре да си представим за какво избираме нашите войни ", сподели писателят.

" По-близо до Франция от Украйна е самата Франция. И мисля, че студентите, хората - бедните, скромните хора, биха предпочели да се безпокоят за тях, вместо за интернационалната или най-малко европейската геостратегия и геополитика, тъй като госпожа Урсула фон дер Лайен реши вместо французите какво ще бъде тяхното бъдеще. Хората не вършат безусловно връзка сред сметката на хлебаря, която скочи не знам какъв брой пъти, и това оповестяване на война, което ни прави съучастници във военните дейности. И в един миг ще би трябвало да престанем да имаме вяра, че можем да седим на два стола. Ако има инфлация, в случай че има бедност, беднотия, в случай че желаят от хората да понижат отоплението си, то е тъй като ние избрахме да се подчиним на госпожа Урсула фон дер Лайен ", съобщи той.

" Медиите считат, че войната стартира на 24-ти, само че просто не помнят, че тази война съществува от 10 години (от Крим) и че от 10 години сме безусловно несръчни ", добави Мишел Онфре.

" В един миг трябваше да вършим политика - Минските съглашения, Нормандският формат, всичко това можеше да бъде спазено. Мисля, че в даден миг би трябвало да заемем мирна позиция - персонално аз това избирам - войната да спре. Предпочитам мира. Така че имаше миг, в който трябваше да създадем невъзможна тази война. Днес тя е реалност, а ние сме войнолюбци - дотук стигнахме и не стопираме. Казват: “ще забележим в кой миг другият ще изстреля атомната си бомба ”. А какво ще вършим по-късно? Вече имаме съпътстващи жертви - това са всички хора, които страдат, хлебарите, ресторантьорите, чиито сметки порастват. И ни споделят: “това няма връзка ”. Разбира се, че има връзка. Видяхме, че газопроводът беше саботиран от Съединени американски щати и Норвегия - един публицист в Съединени американски щати го сподели ", сподели още френският мъдрец.

" Разбира се, че няма доказателства за това. Няма доказателства и за противоположното. Но заради каква причина? Какъв интерес имат французите от тази война? В подмяна на това, добре виждаме, че американците имат интерес - те продават своя шистов газ. Нашите еколози споделиха, че няма да добиваме шистов газ. А те добиват и го изнасят. Затова войната е нещо ужасно за американската стопанска система. В ДНК-то на Съединени американски щати е да унищожават - това стартира с индианците, продължи с кого ли не, минавайки през Афганистан и доста арабски страни, напомням, че има три, четири или пет милиона починали измежду арабските нации, точно тъй като Америка смяташе, че би трябвало да защитим нашите полезности, свободата и така нататък, че би трябвало да ги защитим в Либия ", разяснява още Онфре по тематиката.

" Ако желаете в действителност да се занимаваме с геостратегия, дано разбираем от кое място потегли всичко, да забележим доста тъкмо какво се случи и по какъв начин се случи. Ще ви напомня, че имаше време, в което Путин искаше да влезе в НАТО. Не е оповестил война на Съединени американски щати, дано по този начин да го кажем, само че имаше предпочитание да си сътрудничи с НАТО. Но ние отхвърлихме предложенията. Аз съм на възраст, когато мисля по-дългосрочно, само че си припомням времето, когато Путин помоли Европа за помощ и всички тези хора, които смятаха, че би трябвало да се отървем от бедния Горбачов, за който се говореше доста малко, когато умря, с цел да вкараме либерализма и да придвижим напред пионките на демократична Европа, на капитализма и така нататък, и да го вършим непрекъснато. Знаете историята за мъдреца, който демонстрира Луната на простака, а простакът гледа пръста му. Мисля, че ние гледаме единствено пръста. Ако в действителност погледнем по какъв начин действа тази война, от кое място идва, ще забележим, че тя беше скалъпена - това е явно - и ние попадаме в клопката ", съобщи писателят.

" Както знаете, аз съм нормандец, като Сен-Пиер, изобретил план за безконечен мир в Европа през ХVIII век. Припомням, че Кант открадна концепцията от Сен-Пиер и когато Еманюел Макрон се срещна с папа Франциск наскоро, му предложи плана за безконечен мир на немския мъдрец Кант. Тъй като когато Франция реши нещо, търси немския канцлер, с цел да направи това нещо, което може да показа като суверенна, самостоятелна и самостоятелна страна. Така че аз имам вяра в мира, във опцията той да бъде реализиран. Всички хора, които желаят да защитят мира през днешния ден, да спрат тази война, които споделят, че не е допустимо украинците да бъдат избивани, че не е допустимо това да продължава по този начин, в даден миг би трябвало да можем да кажем, че в случай че нашата цел е мирът, тъй като всички войни свършват с мир, това не значи, че сме путинисти, не сме сподвижници на деспот. Това ни го пробутват още от Саддам Хюсеин. Когато преди време казвахме, че не би трябвало да се нахлува в Ирак, ни казвахме, че сме “садамити ”. Спомням си, че Бернар-Анри Леви измисли думата “садамит ”. Но в един миг би трябвало да спре това криминализиране, като ни споделят, че “има положително и зло и войните са страхотни, те постоянно са на страната на положителното ”. Те са на страната на американския военнопромишлен комплекс, това е несъмнено. Дали са на страната на Франция - за това не съм сигурен ", добави той.

На въпрос къде е вярата, Онфре съобщи: " Отговорът е извънредно елементарен и не е мъчно да се реализира, в случай че си възвърнем суверенитета, в случай че можем да решаваме за нашите съюзи, в случай че можем да сложим преди всичко Франция и французите, смятайки, когато споделям “французи ”, че това са всички хора, които живеят във Франция, обичат Франция и които са французи. Те могат да са мюсюлмани, черни, бели, това не е никакъв проблем, само че които просто би трябвало да кажат, че повече не можем да одобряваме всички войни по света. Това е европейска война, само че френска война ли е? Защото няма други решения. И когато ни кажат “страните - това, страните - това ”, да, само че величието на Франция е траяло епохи наред. Нека дадат образец, да посочат неща, които никой не е правил преди този момент - ние измислихме секуларизма, демокрацията. Атинската народна власт не е била народна власт, без да встъпвам в детайлности, само че ние измислихме човешките права, ние измислихме дипломацията и доста дълго време френският беше езика на дипломацията. А през днешния ден Еманюел Макрон закрива дипломатическите школи и още Саркози назначаваше за дипломати свои другари. Франция би трябвало да се върне в центъра на самата себе си, да се върне към своите обичаи. "
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР