Футболистът на Левски Георги Миланов говори ексклузивно за предаването Код

...
Футболистът на Левски Георги Миланов говори ексклузивно за предаването Код
Коментари Харесай

Георги Миланов: Чрез Левски се боря за завръщането си във футбола

Футболистът на Левски Георги Миланов приказва извънредно за предаването " Код Спорт " по ТВ+ преди Вечното дерби с ЦСКА. Той се завърна на терена след тежък интервал траял 400 дни и е измежду най-опитните в състава на Станимир Стоилов. Участвал е в десетки огромни конфликти, освен това с триумф. Двукратен първенец на България с Литекс и някогашен състезател на московския исполин ЦСКА. Има стаж в групите на Шампионска лита и е измежду носителите на премията " Футболист на годината ", като бе безспорният номер 1 за 2012 година. Наред с тези оценки извънредно цени и признанието, което получи от кавалера на " Златната топка " Христо Стоичков. Камата го направлява през целия му професионален път и неслучайно го направи част от великото шоу " 50 години номер 8 " преди пет лета в сърцето на София.
 Статистиката сочи - головете падат в края на дербитата сред ЦСКА и Левски
Статистиката сочи - головете падат в края на дербитата сред ЦСКА и Левски

Началото е умерено

- Георги, здравей! Добре пристигнал за повторно на терена на " Код Спорт "! Дебютира при нас, когато играеше в Шампионска лига с екипа на съветския ЦСКА. Сега, след 400 дни без мачове, към този момент си в столичния Левски. Първо - за какво избра " Герена " за рестарт на кариерата си? Кой те потърси, преговаряхте ли дълго, по какъв начин се случи всичко?

Благодаря за поканата! Нещата се случиха много бързо. Имах една тежка година, през която не можах да взема присъединяване по една или друга причина. Офертата от Левски пристигна юли месец, трябваше ми една седмица единствено малко да помисля, да обмисля моето бъдеще. В момента се усещам доста благополучен. Нещата се случиха доста бързо. Щастлив съм, че подписах и още веднъж се веселя на обичаната ми игра.

Как те посрещнаха на сцена " Аспарухов " и по какъв начин се чувстваш все още в " синия " тим?

- Чувствам се доста добре, усещам се мечтан там, по тази причина и подписах с Левски, тъй като демонстрираха доста огромен почит безусловно всички ръководители в лицето на Наско Сираков. Изборът ми беше доста елементарен. Привикнах в тима на Левски, усещам се доста добре. С идването на Станимир Стоилов нещата в клуба се усъвършенстват във всеки един аспект. Изключително съм благополучен, че мога да пазя цветовете на този популярен клуб!
 Левски не е платил нито лев на Хубчев!
Левски не е платил нито лев на Хубчев!

Още са му длъжници

Каква конюнктура откри в Левски? Смяташ ли, че отборът може да се върне измежду водачите бързо или процесът ще е дълъг и сложен?

- Като цяло ситуацията не беше доста добра, когато пристигнах, само че с всяка минала седмица и месец съм сигурен, че нещата ще се подобрят. Просто на тима му би трябвало повече време. В момента сме се събрали много български играчи плюс малко чужденци. Изключително съм благополучен да работя с такива български футболисти, множеството от които са млади, да мога да оказа помощ на някои от тях, тъй като виждам огромен капацитет. Аз си обичам българското и го оценявам! Сигурен съм, че малко по малко нещата малко по малко ще се оправят. Ясно е, че няма по какъв начин да се случи за месец-два, само че съм сигурен, че с една добра зимна подготовка и с малко по-качествена селекция, нещата ще се подобрят в безусловно всички аспекти.

Футболът е пари, а безпаричието в Левски е отдавна - до каква степен говорите за " финикийските знаци "? Има ли постоянно такива диалози в съблекалнята или с появяването на Стоилов нещата са се трансформирали?

- Аз съм сигурен, че нещата в Левски ще се подобрят финансово идващите месеци. Аз за пари не приказвам, за мен това не е тематика. Чувствам се благополучен. Дойдох в Левски да играя, да възвърна игровия си темп и формата, да оказа помощ на тима, по този начин както и тимът да помогне на мен, тъй като през последната година не взех присъединяване. Единствената ми мисъл сега е по какъв начин да се опазя здрав, да играя в безусловно всеки мач и да оказа помощ на тима да побеждава.

Имаш ли по-различни цели от тази да рестартираш кариерата си?

- Моите цели постоянно са доста високи. При мен не всичко е непременно - по този начин беше през последната година, имах много предложения, само че да не се връщам обратно. В момента съм съсредоточен само да играя, да оказвам помощ на тима. Моите цели постоянно са високи и съм сигурен, че в случай че се опазя здрав, нещата при мен ще се случат.
 Мъри Стоилов: Левски би трябвало да играе за победа, няма място за оттегляне!
Мъри Стоилов: Левски би трябвало да играе за победа, няма място за оттегляне!

" В моята глава ние сме си любимец против ЦСКА "

Един въпрос с мигане - какво е да преминеш от ЦСКА в Левски?

- Това няма нищо общо. Играл съм в ЦСКА (Москва), там прекарах страхотни пет години. Обичам този клуб, дал ми е доста през годините. Докоснах се до Шампионска лига, играх пет години поред в груповата фаза, тъй че този клуб ми е доста обичан.

Беше смешка, а в този момент ти предлагам да поговорим по тематики, които не се появяват постоянно във футбола. Например - какво е възприятието да си собственик на наградата " Футболист №1 на България " и повече от година да нямаш тим? Как ти се отрази всичко това?

-Тази година ми е може би една от най-ценните. Научих доста уроци. Аз съм човек, който се учи непрекъснато, виждам да не дублирам неточности. Опитвам се да бъда крепко стъпил на земята. Както споделих, при мен не всичко беше непременно. Имах много предложения, някои доста положителни, само че като цяло желаех нещо друго да ми се случи, само че то не стана заради една или друга причина. И Covid-19 изигра доста неприятна смешка на някои от прехвърлянията ми, за които трябваше да отпътува. Но тази година имах опцията да рестартирам безусловно всичко, да помисля доста за моето бъдеще. Мисля, че доста израснах през тази година и това се вижда през последния месец с изявите ми за Левски.

Къде се объркаха нещата към теб? След ЦСКА (Москва) се раздели с мениджъра Мирчо Димитров и подписа с огромна организация, в случай че не се неистина с Пини Захави, индивидът на Роман Абрамович - какво се случи?

- Реално нищо не се е объркало. Просто ми свърши договорът с ЦСКА (Москва). Имах леки проблеми с треньора, просто не желаех да продължа и това не е загадка за никой. После получих оферта от МОЛ Види, която беше извънредно добра и по тази причина я одобрих. Играх още веднъж в евротурнирите, играхме доста добре с ПАОК, с Челси. За мен задачата беше още веднъж да отида в тим, който играе в евротурнирите. Прекарах две доста хубави години в МОЛ Види, завоювах купата на страната. Бях извънредно благополучен, само че със промяната на треньора в МОЛ Види, усещах, че този план няма да е този, който беше когато отидох и сега виждам, че е един несъвършен тим. Реших да отпътува, да си разтрогна контракта, дори си платих да го направя. Абсолютно това желаех. Аз съм човек, който не се опасява от провокациите. Имах доста добър контракт за още шест месеца, само че взех решение да го приключа аз персонално и не скърбя за това. Исках да отида на друго място, само че виждате последните години какво се случва с този Covid и нещата не се случиха по този метод, по който аз желая, само че не скърбя за нищо. Да, една година без футбол ми беше извънредно тежко, само че научих доста неща за себе си, които не знаех, на кои хора мога да разгадавам. В момента съм извънредно възмъжал и няма да върша повече неточности.
 Часът на истината за Билал Бари
Часът на истината за Билал Бари

Нападателят в търсена на първия си гол с екипа на " сините "

Знам, че си имал една доста добра оферта от Китай.

- Да, само че това са тематики, които не желая да разясня, тъй като няма смисъл. Да, имах хубави предложения. Имах предложения и от Европа, които дори не разгледах. Нещата от финансова позиция в тези страни, в които трябваше да отида, бяха извънредно огромни, само че това ми е било писано. Продължаваме напред и сега съм фокусиран само върху изявите ми в Левски и да възвърна игровия си темп.

Имаше ли въпреки всичко миг на обезсърчение през тези 400 дни? Минаваше ли ти мисълта да спреш с футбола да вземем за пример?

- Не, в никакъв случай! Хората, които ме познават, знаят какъв експерт съм. През тази година, в която действително нямах контракт, извънредно съществено упражнявах. Имах персонален треньор, през последните 4-5 месеца упражнявах със Септември, за което им благодаря. Чувствах се доста добре там да направя доста добра подготовка и да възвърна по-бързо ритъма си. Но за прекъсване с футбола и такива неща безусловно не ми е минавало през акъла. Аз съм доста позитивен човек. Даже доста хора се питаха по какъв начин по този начин се оправям с това. Казах, че каквото ми е писано, това ще стане. Вярвам в позитивното и сега съм извънредно благополучен.

Днес към този момент несъмнено намираш себе си, намираш формата си. Най-трудното за теб все още на терена?

- Най-трудното за мен е може би игровият темп, малко физическата подготовка. Но като цяло виждам да се стремя, през годините в чужбина добих значителен опит по какъв начин да се възвръщам, по какъв начин да се храня. Хората ме познават, както и ти, че аз алкохол не лизвам. Нямам непотребни кила за събаряне. Доста анализатори слушах в последната година, в която живях в България. Много хора ме позабравиха и си помислиха, че надали не ще ми трябват несъмнено 6-7 месеца или година да възвърна игровия си темп. Но дребното хора, които позволявам до себе си и ме познават, знаят, че аз съм експерт. Сега доста хора са сюрпризирани от моята форма, само че аз самият не съм сюрпризиран. Единственото, което си поисквам е просто да се опазя от травми, което е най-важното. Тренирам доста, работя доста и най-важното е да се опазя от травми, с цел да не ми пресечат стремежа и игровия темп, в който в този момент се намирам.
 Хосе Кордоба урежда документи, само че към момента е без картотека за Левски
Хосе Кордоба урежда документи, само че към момента е без картотека за Левски

Беше в Гърция

България разумно ли загуби от Унгария в София баража за финалите на Евро 2020? Познаваш от " кухнята " и играчите, и шампионатите на двете страни... Дай почтен отговор, апелирам те, без да се притесняваш, че ще обидиш някого!

- Не, аз постоянно съм бил пряк и непосредствен, това ми е носило шанс в кариерата и в живота. Това е доста болна тематика за мен, аз не съм я коментирал. Имаше една контрола с Беларус, за която направих всичко допустимо да дойда. Тя беше неофициална и тогава може би си скапах и положителните взаимоотношения с клуба, тъй като желаех да дойда тук и да направя този мач, с цел да може по-късно март месец, когато бе квалификацията, само че след това я анулираха поради Covid, да мога да съм подготвен на 100% и да оказа помощ на тима, тъй като знам тима на Унгария, знам футболистите. Имаше петима национали по това време от моя клуб. Това бе може би най-слабата Унгария, която пристигна тук, тъй като им липсваха доста футболисти. Изключително съм отчаян, че паднахме по този метод от този тим. Това е, което мога да кажа - тъпо, тъпо беше всичко това, което се случи, тъй като имахме огромен късмет да спечелим този мач. Но като цяло да ги съпоставям двете страни - като условия, като терени, просто те са доста по-напред от нас. Но като качества на играчи, мисля, че ние не отстъпваме.

Заговори се тогава за твое неодобрение, само че не се концентрираха медиите по отношение на това, което се случи в националния тим. При кой селекционер ти се усещаше най-добре и кой те разочарова? Сега не си в тима и имаш моралното право да го кажеш.

- Най-добре се усещах при Любо Пенев, това не е загадка за никой. Мисля, че тогава тимът игра най- добре, бяхме близо до класиране. Той е страховит експерт и до ден-днешен го потвърждава. Но да кажа при кого не съм се чувствал добре, мисля, че не е правилно. Не обичам да загатвам имена. Аз съм много позитивен човек. Случилото се през последните години за доста хора не е обикновено и за много от публицистите, само че аз като цяло не съм човек, който ще тръгне да атакува някого. Всеки си има глава на раменете и си я носи. Така че за мен не е проблем. Такъв е бил изборът на някои треньори. Ако потегли да изяснявам, ще отнеме несъмнено над два часа, тъй че за мен това е затворена страница какво е било с предходните треньори. Радвам се, че през последния месец имахме позитивни резултати, тъй като две години нямахме победа действително. Дано нещата там се случат! Гледам, че има подмладяване, тъй че това е бъдещето.

Ще се бориш ли за завръщане в националния тим?

- Не, аз се боря да се завърна във футбола, не в националния тим. В момента мисля, че съм на правия път. А за националния тим, в случай че играя добре, аз съм постоянно отворен да оказа помощ на отбора и ще дам всичко от себе си, в случай че бъда извикан един ден. Така че сега не съм фокусиран напълно върху това.
 Вуцов: Левски имаше потребност от обединяване и го реализира със Стоилов
Вуцов: Левски имаше потребност от обединяване и го реализира със Стоилов

" Не е огромно усъвършенстване да вземеш точки от последния и предпоследния "

Твоят брат-близнак Илия Миланов е към този момент три години в Ботев (Враца) с капитанската лента. Поддържате ли връзка, свикнахте ли да живеете настрана? Вече толкоз години сте разграничени...

- Да, връзката ни е доста мощна, само че свикнахме. Бях 7-8 години в чужбина, в този момент съм тук и е по-лесно да се виждаме съвсем всяка седмица. Нашите взаимоотношения са доста по-различни, в сравнение с други братя или сестри.

Какво ти споделя за българското състезание?

- Казва, че е доста тежко действително от позиция на някои от терените, от съперниците, доста от противниците играят затворено. Аз съм футболист, който обича да играе повече с топката и ми сподели, че ще ми бъде тежко и ще ме ритат доста. Това е ясно за всички и се потвърждава, във всеки един мач получавам лични офанзиви към мен на терена, само че това е напълно обикновено.

В тежките моменти преброи ли си приятелите? Във футбола, не е загадка, има хора, които когато си на върха, са всеки ден с теб, само че когато нещо се случи - " сбогом "...

- Като цяло дали съм на върха или не съм, приятелите са ми доста малко. Гледам през годините да подкрепям връзка с другари от детството, с другари, на които в действителност мога да разгадавам. Така се резервирах през годините да нямам доста разочарования от такива хора, които когато си горе... Знам кои са ми приятелите. Да, разбрах на кои още мога да разгадавам и на кои не, само че като цяло съм човек, който не позволява доста хора до себе си.

А остави ли другари в Русия? Доволен ли си от интервала ти в ЦСКА? Беше част от Премиер лигата, когато в нея имаше високи финансови ставки и еуфория за международното състезание през 2018 година

- Да, имам доста другари в някогашния ми клуб. Нормално е, аз прекарах доста години там. Бяхме един страховит колектив. Мисля, че през тези пет години се направиха не повече от пет прехвърлянето, тъй че ядрото на тима си беше едно и също и това са триумфите. Не е като в България - всяка зима и лято се сменят по 10 индивида. Там за пет години се направиха пет прехвърлянето действително. Заради това станахме два пъти първенци, взехме купи, суперкупи. Прекарах страхотни години там. Със Сергей Игнашевич, който е легендата на съветския футбол, подкрепям доста положителни другарски взаимоотношения. Със Зоран Тошич не е загадка, че съм в прелестни взаимоотношения. Имам доста другари, които са останали там и са свършили с футбола. Сега са треньори двамата братя Березуцкий.
 Засилени ограничения за сигурност преди ЦСКА - Левски
Засилени ограничения за сигурност преди ЦСКА - Левски

На построени контролно-пропускателни пунктове в региона на стадион " Васил Левски " служителите на реда правят инспекции на всички гости на мача

Знам, че си имал положителни финансови предложения от най-малко три елитни отбора от Русия - за какво не одобри да се завърнеш в локалната Премиер лига?

- Просто на този стадий някак не го усещах да се върна да играя в различен клуб, с изключение на в ЦСКА. Мислех, че нещата иска ми се случат на място, което желаех, само че не се получи и по този начин ми е било писано. Надявам се един ден да имам още веднъж предложения.

Дебютира в " А " група при Мъри Стоилов в Литекс, който в този момент пък ти е треньор в Левски. По-късно Христо Стоичков те наложи като титуляр и при него стана " Футболист №1 на България ". Двамата са доста положителни другари, само че какви са твоите връзки с тях през днешния ден?

- Прекрасни! Наистина извънредно съм благополучен, че вкарах на Локо (Пд), тъй като беше в повторния дебют на Станимир Стоилов. И след мача споделих, че в моя първи дебют вкарах и в този момент още веднъж означих. Така че има нещо, някаква връзка, тъкмо в този мач да вкарам гол и бях извънредно благополучен. Със Станимир Стоилов се познаваме от доста години. Той е индивидът, който ни даде път на мен и на брат ми и съм му извънредно признателен, тъй като може би без него нямаше да стигна този връх. А за Христо Стоичков мога да приказвам доста. Той е извънреден човек, извънреден другар! И до ден-днешен се слушам с него, нищо че пазя цветовете на Левски. Нашето другарство е доста мощно. Той е човек, който в действителност доста ми е оказал помощ през годините. Даде ми свободата, при него вкарах най-вече голове, станах " Футболист на годината " и просто в действителност съм му извънредно признателен за това, което ми е направил до момента в цялата кариера и в живота, тъй като той дава и скъпи препоръки за живота, освен на терена.

Какви са спомените ти от времената в Литекс? Кадрите от тогавашния тим имат сполучливи кариери - поддържаш ли контакт с някогашните ти съотборници и с шефовете от оня интервал?

- Да, прелестни години. Прекарах доста години в Ловеч. Още на 12-годишна възраст отидох в Академията, израснал съм там и този клуб ми е дал доста. Жалко, че сега се намира във второто равнище на българския футбол, тъй като не го заслужава този тим, само че по този начин се стекоха събитията. Имам извънредно доста другари - някогашни съотборници, с които до ден-днешен подкрепям връзка, тъй че нашето другарство постоянно ще бъде докрая.
 Тимове от Серия
Тимове от Серия " Б " идват за Здравко Димитров от Левски

Крилото има спомагателен тласък за положително показване против ЦСКА

Тази година съумя ли да обърнеш повече внимание на фамилията си?

- Да, през последната година съумях да поживея в София, в България. През последните 7-8 години бях виждал околните ми доста малко, тъй че обърнах доста внимание на фамилията си.

Вече сте мама, баща и аз.

- Да. (смее се)

Мечтаеш ли още за трансфер в първокласен западноевропейски клуб и къде в топ 5 от шампионатите на планетата за теб изявата ще е сбъдната фантазия?

- Винаги си слагам високи цели и сега задачата ми е само да играя във всеки един мач, да се опазя от травми. Давам безусловно всичко от себе си, имам значителен опит. И преди споделих, че при мен не всичко е непременно. Ако усещам нещо, за което си заслужава в действителност, да, бих отишъл. Давам всичко от себе си, сега желая да оказа помощ на Левски да се стабилизира, както и Левски да помогне на мен аз да се консолидирам и да демонстрирам още по- положителни игри. Всичко е взаимно, сега усещам страхотна връзка с почитателите на клуба и бих дал всичко тимът да играе добре и да побеждава. Това е за мен най-важното. А за бъдещето - малко по малко. Аз съм човек, който не обича да лети доста в облаците и това ми е носело триумф през годините. Познавате ме добре, че съм човек, който обича да работи и по-малко да приказва. А каквото е писано - да съм здрав и ще се случи.
 Илиана Раева: Днес е значим ден за мен
Илиана Раева: Днес е значим ден за мен

Очаква се да придружи Сираков на мача
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР