ФрогНюз припомня, че Пендиков, който е секретар на българския културен

...
ФрогНюз припомня, че Пендиков, който е секретар на българския културен
Коментари Харесай

Според Пендаровски София политизира случая с побоя над Християн Пендиков

ФрогНюз напомня, че Пендиков, който е секретар на българския културен клуб “Цар Борис III ”, бе атакуван от трима мъже пред заведение в Охрид. Според околните му той е бил обект на закани поради антибългарски настроения, а в нощта на нападението полицията не му е оказала помощ. Пендиков бе изместен у нас, ден след нападението. 

 

В последните дни обаче се вижда забележителна ескалация на напрежението сред двете страни. В обществените мрежи в западната ни съседка сега се провеждат блокади на пътя към Скопие за 4-ти февруари, когато се уважава паметта на Гоце Делчев, чиито тленни остатъци са в РСМ. Целта на блокадите е да запушат пътя към македонската столица Скопие след граничните пунктове при Деве хълм и Делчево. Призовават се “всички родолюбиви хора да дойдат с камиони, трактори, коли и друга техника за присъединяване в митинга ”.

Македонският министър председател Димитър Ковачевски даде обещание да бъдат взети всички ограничения за запазване на публичния ред. 

 

Последва реакция от страна на родното Министерство на външните работи, което изиска с нота да бъде обезпечен достъпът на български жители до Северна Македония в деня на честванията. 

 

" Става дума за исторически разказ или схващане на връзките сред Република Северна Македония и България, които датират от 60-те години на предишния век. Влязло е в съзнанието на доста български генерации политици. Не споделям, че и тук няма хора, които виждат македонско-българските връзки по този метод. Не настоявам това, тъй като белите петна или сивите зони в двете историографии от времето на така наречен социализъм, участват ", сподели още президентът, съгласно който втората причина за протичащото се напрежение сред двете страни са идните избори в България.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР