Френското правосъдие започва разследване на предизборните кампании на президента Еманюел

...
Френското правосъдие започва разследване на предизборните кампании на президента Еманюел
Коментари Харесай

Във Франция започна разследване срещу Макрон

Френското правораздаване стартира следствие на предизборните акции на президента Еманюел Макрон от 2017 година и 2022 година, съобщи ДПА.

Финансови прокурори от Париж оповестиха през вчерашния ден, че ще изследват въпроса дали Макрон е употребявал нелегално услугите на американската консултантска компания " Маккинзи ", която се проверява за данъчни нарушавания във Франция от края на март.

 

Националната финансова прокуратура на страната е образувала през ноември досъдебно произвеждане, което е предоставено на трима следователи. Един от тях е Серж Турньор, който през 2017 година повдигна обвинявания против някогашния министър председател Франсоа Фийон. Заради следствието Фийон се отдръпна от предизборната конкуренция, макар че съгласно социологическите изследвания имаше шансове да изпревари Макрон.

 

Първоначално следствието против Макрон стартира през март след отчета на Сената за прането на пари от частни консултантски компании и неплащането на корпоративен налог. В него се показва, наред с други неща, френският офис на американската компания McKinsey евентуално не е плащал налози през последните 10 години, а държавните разноски за консултантски услуги са се удвоили приблизително от 2018 до 2021 година, когато са достигнали 1 милиард евро годишно.

Едва след претършуване на централата на McKinsey през май тази година прокурорите взеха решение да прибавят съмнения за " фаворизиране " и " нелегално финансиране на акция " към чисто финансовия случай.

Случаят притегли вниманието преди тазгодишните президентски избори, довели до преизбирането на Макрон на 5 май, откакто стана ясно, че държавните разноски за външни консултанти са се нараснали доста през първия мандат на президента.

Разследването на акциите на Макрон е учредено на подозрения за погрешно ръководство на сметките за тяхното образуване, както и на изказвания за подбудителство и подкрепяне на преди всичко състояние.

Прокурорите ще ревизират дали Макрон е описал всички консултантски услуги, осъществени от " Маккинзи " във финансовите документи от акцията.

 

Консултанти от тази компания са работили по акцията на Макрон по време на президентските избори през 2017 година, съгласно вестник „ Льо Монд ”, и се твърди, че даже са заемали избрани позиции в президентската партия „ Републиката на марш ” (преименувана по-късно на Ренесанс). 

Разходите за предизборни акции във Франция имат позволен предел за равнопоставеност сред претендентите. Въпреки това, постоянно се появяват обвинявания против политици за скрити разноски или манипулиране на сметките, с цел да се прикрие надвишаване на оторизации бюджет.

Освен това обект на следствието ще бъде дали " Маккинзи " са получавали предимство от държавното управление при възлагане на консултантски контракти и има ли случаи, когато това да е водило до насрещно облагодетелстване от Макрон и неговия екип.

 

В края на септември м.г. някогашният президент на Франция Никола Саркози бе приет за отговорен от Наказателния съд в Париж за нелегално финансиране на предизборната му акция през 2012 г. Процесът срещу Саркози и още 13 подсъдими стартира на 20 май. Делото стана известно като " Бигмалион " по името на организацията за връзки с обществеността, обвързвана с партията на Саркози Съюз за национално придвижване. Бившият френски президент бе упрекнат, че е позволил да бъдат направени прекомерно огромни разноски макар няколко ясни предизвестия, че има риск от надхвърляне на лимита на средства. 

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР