Френският сатиричен седмичник Шарли Ебдо препечата карикатурите си на ислямския

...
Френският сатиричен седмичник Шарли Ебдо препечата карикатурите си на ислямския
Коментари Харесай

Ден преди процеса срещу атентаторите: Шарли Ебдо препечата карикатурите си на Мохамед

Френският язвителен седмичник " Шарли Ебдо " препечата карикатурите си на ислямския оракул Мохамед, които го трансфораха в цел на джихадисти, преди на следващия ден да стартира процесът за атентата против вестника от януари 2015 година, съобщи Франс прес.

" Никога няма да се предадем. Никога няма да се откажем ", съобщи шефът на изданието Рис в новия брой, който още веднъж разгласява фамозните карикатури на корицата си. Той ще се продава по павилионите от на следващия ден, само че е наличен онлайн от през днешния ден по обяд, часове преди началото на процеса на съучастниците на джихадистите, които 7 януари 2015 година убиха редица членове на редколегията на вестника.

Дванадесетте карикатури в началото бяха оповестени в датския вестник " Юландс постен " на 30 септември 2005 година, а по-късно от " Шарли Ебдо " през 2006 година На тях пророкът Мохамед е изобразен с бомба вместо чалма или въоръжен с нож до две забулени в черно дами.

Освен датските карикатури вестникът препечатва и подигравка на Мохамед на художника Кабю, който е измежду жертвите на джихадисткия атентат.

" След януари 2015 година доста пъти са ни молели да публикуваме и други карикатури на Мохамед. Винаги отказвахме, не тъй като е неразрешено, законът ни го разрешава, а тъй като трябваше да има подобаваща причина, с цел да го създадем, смислена причина, която да способства за дебата. Стори ни се належащо да препечатаме карикатурите в седмицата, когато стартира процесът за атентатите от януари 2015 година ", се споделя в публицистична публикация на " Шарли Ебдо ".

Процесът стартира

В началото на 2015 година работещите в редакцията на " Шарли ебдо ", служители на реда и клиенти на еврейски супермаркет бяха убити от трима френски джихадисти. Утре в Париж стартира процесът против лица, свързани с тези офанзиви, с които във Франция стартира кървава поредност от ислямистки офанзиви.

Ще бъдат съдени четиринадесет обвинени, обвинени, че са оказвали логистична поддръжка на братята Саид и Шериф Куаши и на Амеди Кулибали, причинители на нападенията, които убиха 17 души в интервала от 7 до 9 януари 2015 година, разтърсвайки Франция и останалия свят. На 11 януари на голяма проява няколко милиона души, в това число доста държавни и държавни ръководители, стачкуваха против нападенията.

 Кървавите атентати през януари 2015 година раздрусаха целия свят
Кървавите атентати през януари 2015 година раздрусаха целия свят
Снимка: АР/БТА

Атентатите през януари 2015 година белязаха началото на серия от ислямистки набези във Франция, в това число осъществените на 13 ноември в Париж и в северните покрайнини, при които починаха 130 души и бяха ранени над 350.

Процесът, който стартира на следващия ден, ще бъде първото дело за осъществен във Франция джихадистки атентат от 2017 година, когато се състоя процесът за нападенията против военни и евреи, осъществени от Мохамед Мера през 2012 година, отбелязва Франс прес.

Това е и първият развой за тероризъм, който ще бъде сниман, заради " интереса към включването му в историческите архиви на правосъдната система ". Първоначално се предвиждаше той да стартира още преди началото на лятото, само че беше отсрочен заради епидемията от Ковид-19 и се чака да продължи до 10 ноември.

Съучание

На 7 януари 2015 година братята Шериф и Саид Куаши убиха 11 души при нахлуване против намиращата се в Париж редакцията на сатиричния седмичник " Шарли ебдо ", след което избягаха, убивайки служител на реда.

На идващия ден Амеди Кулибали умъртви локална полицайка в Монруж, покрай Париж. След това на 9 януари той екзекутира четирима мъже, евреи, вземайки заложници в кашерен супермаркет в източната част на Париж.

Кулибали беше погубен при взлом на полицията, а братята Куаши бяха премахнати малко по-рано в печатница в Дамартен ан Гоел, на изток от Париж, където бяха намерили леговище.Събитията държаха в напрежение цялата страна, която следеше минута по минута преследването на убийците.

 януари 2015: След кървавите атентати във Франция
януари 2015: След кървавите атентати във Франция
Снимка: АР/БТА

Трима от четиринадесетте обвинени няма да участват на процеса: Хаят Бумедиен, другарка на Кулибали и братята Белхусин, отпътували няколко дни преди нападенията за региона на Сирия и Ирак. Смъртта им, за която загатват разнообразни източници, не е доказана публично и издадените за тях заповеди за арест не са анулирани.

Съдебната система предяви най-тежките обвинявания - за съучастничество в свързани с тероризъм закононарушения, наказуемо с пожизнен затвор, против огромния брат Белхусин, Мохамед, както и против Али Риза Полат, който ще бъде на скамейката на подсъдимите.

Полат, доближен на Амеди Кулибали, е обвинен, че е играл водеща роля в подготовката на атентати и изключително в снабдяването с употребяваните при осъществяването им оръжия.

Другите обвинени ще бъдат съдени на първо място за " присъединяване в проведена незаконна терористична група " и могат да получат 20 години затвор. Само един от тях се намира на независимост под правосъден контрол, като е упрекнат единствено в присъединяване в проведена незаконна група, за което може да получи наказване от 10 години затвор.

Около 200 души са се конституирали като страни по гражданския иск. Някои оживели от убийствата в редакцията на " Шарли ебдо " и от заложническата драма в супермаркета ще дадат свидетелски показания.

" Голям залог "

" Този развой е значима стъпка за тях. Те чакат да получат правораздаване, с цел да се знае кой какво е направил, като в същото време осъзнават, че тези, които са натискали спусъка, към този момент не са измежду нас ", изясняват пред Агенция Франс Прес Мари-Лор Баре и Натали Сеник, юристи на жертвите от емблематичния язвителен седмичник " Шарли ебдо ", който стана цел на терористите поради рецензиите си против исляма. Нападението породи лозунга " Аз съм Шарли ", който закупи огромна известност в обществените мрежи.

" Фактът, че Амеди Кулибали е мъртъв, не значи, че процесът не е доста значим. Без обвинените на скамейката Кулибали нямаше да може да работи ", акцентира Патрик Клюгман, юрист на жертвите от кашерния супермаркет. Според него не става дума за помощници, върху които незаслужено се хвърля цялата виновност.

Според Сафия Акори, една от адвокатките на отбраната, е тъкмо противоположното. Тя счита, че при отсъствието на " главните виновници ", които няма да могат " да бъдат подведени под отговорност ", правораздаването ще бъде " подложено на тежко тестване през тези два месеца и има големи упования за правилно отношение, което сме в правото си да пожелаваме от него ".

Продължава следствието на поддръжката, която братята Куаши са получили в Йемен. Един от тях е посетил страната през 2011 година.

Отговорността за джихадисткото нахлуване против " Шарли ебдо " беше поета от Йемен от Ал Каида на Арабския полуостров. Питър Шериф, значим член на тази организация, беше задържан през декември 2018 година Джибути и върнат във Франция. Той беше упрекнат по този параграф, само че вероятното му присъединяване няма да бъде обсъждано по време на процеса. Самият Кулибали беше декларирал, че е от терористичната формация Ислямска страна.

Общо 258 души починаха при вълната от атентати във Франция, почнала през януари 2015 година.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР