Френският президент вярва, че има шанс за мир в Украйна

...
Френският президент вярва, че има шанс за мир в Украйна
Коментари Харесай

Макрон призова Руската православна църква да се противопостави на натиска на Кремъл


Френският президент има вяра, че има късмет за мир в Украйна

Френският президент Еманюел Макрон съобщи, че Руската православна черква (РПЦ) разрешава да бъде манупилирана от управляващите в страната си, с цел да оправдава войната им в Украйна, и я прикани да се опълчва на сходен напън, съобщи Ройтерс.

Макрон, който е на публично посещаване в Италия, насочи този зов в програмна тирада по време на интернационалната конференция „ Зов за мир “ в Рим, отдадена на намирането на пътища за поощряване на международен мир. Форумът е проведен от италианската Общност „ Сант Еджидио “.

Френският президент посвети на Украйна огромна част от словото си.

Докато той говореше, на първия ред в залата, наред с други религиозни водачи, седеше и вторият човек в йерархията на РПЦ, а точно митрополит Антоний.

Патриарх Кирил, главата на РПЦ, оказа възторжена поддръжка на съветската инвазия в Украйна, която съгласно него е значим щит против упадъчния по думите му Запад, отбелязва Ройтерс.

„ Религиозните водачи също имат роля в съпротивата против това неблагоразумие, на което станахме очевидци “, уточни Макрон.

„ Добре знаем, че в наши дни православието се манипулира от ръководещите в Русия за оправдаване на дейностите им “, посочи Макрон. „ Необходима е опозиция против това “, безапелационен бе той.

Френският президент уточни, че под „ опозиция “ схваща „ в никакъв случай да не оправдаваме, в никакъв случай да не падаме в клопката да поддържаме политически планове, които са склонни да подценяват достолепието на обособената персона “.

Агенция „ Ройтерс “ опита да зададе въпроси на митрополит Антоний по време на конференцията, само че той отхвърли да разяснява.

Становището на Кирил за Украйна провокира раздор и в връзките с Ватикана, само че и вътрешен протест в православието, довел до скъсването на връзките от страна на някои православни църкви с Руската православна черква.

Откакто съветските войски нахлуха в Украйна на 24 февруари, Франция непрестанно акцентира значимостта на това Западът да държи отворени дипломатическите канали за връзка с Москва.

В друга част от речта си Макрон изрази увереност, че има късмет за мир в Украйна, макар че Русия предизвести, че спорът може да се ожесточи още повече.

„ В избран миг, според от развиването на събитията, и когато украинският народ и неговите водачи го решат, въз основата на изискванията, които те решат, ще бъде построен мир с другата страна, която през днешния ден е зложелател, когато всички седнат на една маса “, счита Макрон.

По време на конференцията френският президент се срещна с италианския си сътрудник Серджо Матарела. Снощи Макрон организира диалози и с новия министър председател на Италия Джорджа Мелони.

Първата жена министър председател на Италия пое поста по-рано денем.

Макрон написа в Туитър след срещата, че двете страни би трябвало да продължат да работят дружно „ с разговор и упоритост “.

Френският президент и италианският министър председател са разискали настоящи европейски въпроси, в това число нуждата от обезпечаване на бърз взаимен отговор на увеличените цени на силата, поддръжка за Украйна и ръководство на миграционните потоци, заяви кабинетът на Мелони.

Тя е отпред на най-дясното италианско държавно управление от Втората международна война насам. Партията на Мелони „ Италиански братя “ има неофашистки корени, само че по време на изборите тя се стремеше да показа сдържан облик, като се отхвърли от по-ранната си антиевропейска изразителност и съобщи желание да резервира Италия в сърцето на европейските и западните институции.

По-късно през днешния ден Еманюел Макрон ще се срещне и с папа Франциск, а на следващия ден двамата ще закрият конференцията „ Зов за мир “ на Колизеума в Рим.               

 

 

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР