Френският президент Еманюел Макрон заяви в сряда, че до няколко

...
Френският президент Еманюел Макрон заяви в сряда, че до няколко
Коментари Харесай

Макрон ще защитава правото на аборт за французойките

Френският президент Еманюел Макрон съобщи в сряда, че до няколко месеца държавното управление му ще показа проектозакон за включване на правото на аборт във френската конституция.

В тирада, с която отдаде респект на починалата Жизел Халими, феминистка активистка и пионерка в региона на репродуктивните права, Макрон съобщи, че изменението на конституцията ще бъде импортирано в Народното събрание.

" Това ще закрепи свободата на дамите да избират аборт и ще бъде тържествена гаранция, че нищо в никакъв случай няма да може да ограничи или анулира това право , тъй като то ще е станало необратимо ", сподели той.

" Правата на дамите постоянно са нежно завладяване ", сподели Макрон.

През ноември 2022 година Националното заседание на Франция към този момент гласоподава в поддръжка на конституционната смяна, само че без да вземе решение за периодите , в които тя би трябвало да стане факт.

Този месец френските сенатори също поддържаха проекта, само че Камарата на представителите, в която консерваторите имат болшинство, промени формулировката на текста от " правото на дамите " на " свободата на дамите " да вършат аборти.

Макрон съобщи в сряда, че напредъкът, реализиран в парламентарните диспути, " ще разреши, това е моето предпочитание, да включим в нашия главен закон тази независимост като част от проектозакона, който ще преразгледа нашата конституция и който ще бъде квалифициран през идващите месеци ".
 Франция обмисля да закрепи правото на аборт в конституцията
Франция обмисля да закрепи правото на аборт в конституцията

Десните партии са срещу сходна смяна

Тази стъпка може да бъде ускорена, откакто през юни Върховният съд на Съединени американски щати анулира правото на аборт, което провокира напън от страна на деятели, които упорстват Франция да направи противоположното в символ на своята ангажираност към правата на дамите .

Макрон приказва по време на националната гала в памет на Жизел Халими, който умря през 2020 година на 93-годишна възраст след дълга кариера на адвокатка, активистка и политик.

През 1972 година в знаково дело тя реализира оправдателна присъда за малолетна, която е съдена за аборт, след като е забременяла вследствие на обезчестяване .

Но изборът на Макрон да обърне внимание на Халими в Международния ден на дамата провокира известна опозиция, даже от страна на нейното семейство.

Синът ѝ Серж Халими, публицист, не участва на церемонията, като съобщи, че тя се организира " в миг, когато страната с е надига против извънредно несправедливата пенсионна промяна ".

Няколко демонстрации по случай Деня на дамата в цялата страна включваха митинги против пенсионната промяна, която съгласно някои критици слага дамите в по-неблагоприятно състояние от мъжете.

Виолин Лукас, ръководител на организацията " Избор на идеята на дамите ", чийто съосновател е Халими през 1971 година, съобщи, че политиците " похищават " наследството на Халими за свои лични цели .
 Макрон продължава да пази противоречивата пенсионна промяна във Франция
Макрон продължава да пази противоречивата пенсионна промяна във Франция

Повишаването на минималната възраст за пенсиониране от 62 на 64 години изведе хиляди на митинги в последните месеци

Но другият наследник на Халими, Жан-Ив Халими, приказва на церемонията в сряда, като приветства нейното " място в историята " с помощта на отдаването на респект.

Абортите са декриминализирани във Франция през 1975 година

С последвалите закони се цели абортите да станат безвредни, анонимни и безвъзмездни.

Но асоциациите, подкрепящи избора, настояват, че дамите, които желаят да създадат аборт, към момента постоянно се сблъскват с предубеждения и неприязън.

В сряда някои от тях приветстваха самодейността на Макрон да даде на правото на аборт парламентарен статут.

От " Fondation des Femmes " ( " Фондация на дамите " ) обявиха, че това е " мощен сигнал за всички дами по света ", който демонстрира, че " ние поддържаме битката на дамите активистки на всички места по света ".

Организацията " Planning Familiale ", подкрепяща избора, съобщи, че решението е победа за феминистките сдружения. " Феминистките по света гледат към Франция ", съобщи тя.

Но асоциацията срещу абортите Alliance Vita съобщи, че Макрон прави " груба и неприлична политическа приложимост на мъчителния въпрос за абортите ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР