Френският президент Еманюел Макрон ще бъде домакин на 26 февруари

...
Френският президент Еманюел Макрон ще бъде домакин на 26 февруари
Коментари Харесай

Макрон посреща евролидери, за да засили подкрепата за Украйна

Френският президент Еманюел Макрон ще бъде хазаин на 26 февруари на конференция на европейските водачи, целяща да ускори поддръжката на Запада за Украйна.

Срещата в Елисейския замък ще бъде опция за участниците да " потвърдят още веднъж своето единение, както и решимостта си да победят нападателната война, водена от Русия в Украйна ", съобщи френското президентство в неделя.

Германският канцлер Олаф Шолц и полският президент Анджей Дуда ще бъдат измежду към 20-те европейски държавни и държавни ръководители, които ще участват на конференцията. Тя ще бъде открита с видеообръщение от украинския президент Володимир Зеленски.

Други страни ще бъдат показани на министерско ниво, като за Англия до Париж ще пътува външният министър Дейвид Камерън.

Съединените щати и Канада ще бъдат показани от висши дипломати.
Няма данни за китайско или индийско посланичество.

Словашкият министър-председател Роберт Фицо, чието държавно управление се счита за по-благосклонно към Русия, също ще участва.

От френското президентство показват, че срещата ще има за цел да " прегледа всички средства за ефикасна поддръжка на Украйна ".

Западни представители предизвестяват, че има риск Русия да вземе превъзходство в спора през 2024 година, в случай че Украйна изчерпи оръжията и боеприпасите си.

Украинският министър на защитата Рустем Умеров съобщи на 25 декември, че половината от обещаната на Киев западна военна помощ идва със забавяне, като изрази страдание, че " задължението не значи доставка ".

Представител на френския президент, който помоли да не бъде назоваван, съобщи, че срещата би трябвало да опровергае всяко " усещане, че нещата се разпадат ".

" Искаме да изпратим ясно обръщение на Путин, че той няма да надделее в Украйна ", сподели служителят. Дори и да не се възнамерява оповестяването на нови помощи, участниците ще проучат методите за " по-добро и по-решително деяние ".

За Макрон, който още преди съветската инвазия проповядваше нуждата Европа да откри стратегическа автономност по въпросите на сигурността, конференцията е жизненоважен късмет да покаже, че Европа може да бъде по-самостоятелна в това отношение.

Нарастват подозренията по отношение на жизнеспособността на дълготрайната американска поддръжка за Украйна, защото новият пакет от помощи мъчно намира законодателно утвърждение, а Доналд Тръмп се стреми да се върне на президентския пост на изборите по-късно тази година. /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР