Френският президент Еманюел Макрон призова други европейски държави и САЩ

...
Френският президент Еманюел Макрон призова други европейски държави и САЩ
Коментари Харесай

Макрон предвижда възможна "ваксинална война"

Френският президент Еманюел Макрон прикани други европейски страни и Съединени американски щати да се откажат от пет % от запасите си на ваксини за COVID-19 и да ги дадат на страни като Африка.

Той предизвести, че по-бедните страни заплащат " астрономически цени " за ваксини, създадени на Запад.

Макрон назова настоящето, неравномерно систематизиране на дозите " невиждано ускорение на световното неравноправие " и предизвести, че някои страни взимат два или три пъти повече ваксини от страните от Европейския съюз.

" Стотици милиони ваксини са дадени на богати страни, а разпространяването даже не е почнало в бедните страни. Това е кулминационната точка на невиждано световно неравноправие. Неприемливо е съществуването на ваксини да зависи от това къде живеят хората ", сподели Макрон пред " Файненшъл таймс " преди срещата на страните-членки на G7.

Макрон добави, че несъответствието е " политически нестабилен " и предизвести за опцията за " ваксинална война ", отбелязвайки, че Китай и Русия оферират своите ваксини на страни, които нямат задоволително.

Той счита, че решенията на европейските страни и Съединени американски щати за пренасочване на дребна част от запасите им няма да повлияят на всеобщата имунизация в тези страни.

„ Не приказваме за милиарди дози или милиарди евро. Трябва бързо да дадем 4-5 % от дозите, които имаме. Това няма да промени нашите имунизационни акции. “ - добави Макрон.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР