Френският президент Еманюел Макрон пристигна днес на двудневна визита в

...
Френският президент Еманюел Макрон пристигна днес на двудневна визита в
Коментари Харесай

Еманюел Макрон преговаря за европейската отбрана в Дания

Френският президент Еманюел Макрон дойде през днешния ден на двудневна аудиенция в Дания, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

На летището в Копенхаген той бе посрещнат от датската кралица Маргрете II. Предстои му среща с премиера Ларс Льоке Расмусен.

Френският президент постави венец в памет на паднали във войните датски бойци и по-късно ще взе участие в спор със студенти. Утре Макрон ще замине за Хелзинки.

Френският държавен глава упорства за по-здраво единен Европейски съюз и желае Европа да поеме повече отговорност за личната си защита, а не да разчита толкоз доста на Съединени американски щати.

Дания има правото да не взе участие в европейските отбранителни начинания, а държавното управление и болшинството депутати желаят тази уговорка в договорните връзки с Европейски Съюз да бъде отстранена, само че се боят да подложат въпроса на публично допитване.

По силата на решение, признато от Европейския съвет през 1992 година и утвърдено идната година на референдум от датчаните, Дания има правото да не взема присъединяване в основни браншове на политиките на Европейски Съюз, в това число сферата на защитата и единната валута. Тези изключения за Дания бяха направени, с цел да може страната да ратифицира Маастрихтския контракт, който в началото отхвърли на референдум.

Няколко датски държавни управления желаеха да отстранен тези клаузи и сложиха два пъти въпроса за изменението им на референдум, само че и двата пъти националният избор отхвърли предложенията.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР