Френският президент Еманюел Макрон поиска от китайския президент Си Цзинпин

...
Френският президент Еманюел Макрон поиска от китайския президент Си Цзинпин
Коментари Харесай

Макрон призова Китай да уважава единството на ЕС

Френският президент Еманюел Макрон изиска от китайския президент Си Цзинпин да "уважава единството на Европейския съюз " в миг, когато Пекин е обвинен, че се пробва да породи разделяне сред европейските страни с политиката си за вложения, съобщи Франс прес.

"Ние почитаме Китай и чакаме, естествено, от нашите огромни сътрудници също да почитат единството на Европейския съюз, както и полезностите, които той носи ", сподели Макрон.

Френският президент също така насочи апел към Китай и Европейски Съюз да положат старания за подсилване на мултилатерализма, като в същото време призна историческото съревнование сред Европейски Съюз и Китай, съобщи Ройтерс.

"Ние желаеме да реализираме прогрес при обновяването на мултилатерализма. Ние имаме разлики, явно е, че в историята на човечеството силата не върви без съревнование. Никой не би трябвало да е доверчив по този въпрос ", сподели Макрон. "Но ние почитаме Китай и сме решени да водим разговор и да сътрудничим с него ", добави той.

Китайският водач увери, че Европа и Китай "напредват дружно ", макар че от време на време са в съревнование и прикани връзките посред им да не са пропити с "недоверие ", съобщи Франс прес.

"Разбира се има въпроси на различие, на състезание, само че това е едно позитивно състезание. В момента ние напредваме дружно. Не би трябвало недоверието да ни кара да гледаме непрекъснато обратно ", сподели Си.

Франция и Китай се оповестиха в поддръжка на световно съглашение за вложенията сред Европейски Съюз и азиатския колос, съобщи Франс прес.

"Двете страни поддържат бързото подписване на амбициозно световно съглашение за вложенията сред Европейски Съюз и Китай, включващо достъп до пазара и отбраната на вложенията в духа на взаимната полза ", се споделя в общо изказване на двамата водачи.

Това изказване идва в миг, в който американците и някои европейски страни са обезпокоени от придобивките на Китай на остарелия континент и укоряват Пекин, че не подсигурява заслужено отношение към непознатите вложения на своя територия, отбелязва организацията.

Китай влага минимум 145 милиарда евро в Европа от 2010 година, само че наклонността е към закъснение в миг,

когато няколко страни стягат ограниченията, с цел да регламентират придобивките на Китай.

И Макрон, и Си се оповестиха за световни старания против "ерозията на биоразнообразието ", съобщи Франс прес.

В общо изказване двамата водачи споделиха, че са срещу по този начин наречените екологични закононарушения, по-специално бракониерството, трафика на скотски и растителни типове, застрашени от изгубване, както и против замърсяването с пластмаси.

Двамата водачи се ангажираха да ползват парижкото съглашение за климата във всичките му измерения и до 2020 година да оповестят дълготрайната си тактика за понижаване на излъчванията на парникови газове доникъде на века.

Китай ще е хазаин следващата година на конференция на Организация на обединените нации за биоразнообразието, която би трябвало да бележи значим стадий в отбраната на околната среда.

Си Цзинпин прикани Франция към развиване на двустранното съдействие в нови браншове - финансовата сфера, изкуствения разсъдък и устойчивото развиване на градовете, съобщи ТАСС.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР