Френският президент Еманюел Макрон планира изграждането на поне шест нови

...
Френският президент Еманюел Макрон планира изграждането на поне шест нови
Коментари Харесай

Макрон планира изграждането на шест нови ядрени реактора

Френският президент Еманюел Макрон възнамерява построяването на най-малко шест нови нуклеарни реактора в страната през идващите десетилетия като метод за понижаване на излъчванията на парникови газове. Това стана ясно по време на негово изявление в петък по отношение на нужните ограничения за постигането на задачите за чисти нулеви въглеродни излъчвания до 2050 година

Според проекта държавният енергиен колос EDF ще построи и ще ръководи новите реактори. Цената им се пресмята на към 50 милиарда евро според от изискванията по финансирането, написа Financial Times.

Макрон добави, че страната ще би трябвало да създаде и плановете си за възобновима сила допустимо най-бързо, изключително тези за слънчева и вятърна сила. Франция ще цели да усили слънчевите си мощности десетократно до 2050 година, както и да вкара в употреба 50 офшорни вятърни ферми на фона на нито една сега.
Проучвания за още осем реактора
Държавата, която държи 84% от EDF, ще обезпечи финансирането на реакторите, защото енергийната компания е надълбоко задлъжняла. Макрон увери, че " страната ще работи отговорно, с цел да подсигурява финансовата непоклатимост на EDF ".
Реклама
Строителството се възнамерява да стартира през 2028 година, като първият нов реактор ще проработи до 2035 година Френският президент уточни, че ще се проведат изследвания за възможното създаване на още осем реактора.
Политически завой за Макрон
Макрон съобщи, че ще бъдат разисквани способи за удължение на 40-годишния витален цикъл на съществуващите реактори до над 50 години. В момента във Франция има 56 работещи реактора.

Новият капиталов проект ускорява уговорката на страната към нуклеарната сила, която създава към 70% от електричеството във Франция. Това бележи значителен политически завой за Макрон, който, въпреки да е покровител на френската атомна промишленост, затвори една остаряла електроцентрала през 2020 година и даде обещание да понижи каузи на електричеството от АЕЦ в енергийния микс на страната.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Марина Станева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР