Френският президент Еманюел Макрон казва, че руският флаг няма място на Олимпийските игри в Париж

...
Русия като държава няма място на Олимпиадата в Париж през
Коментари Харесай

Русия като държава няма място на Олимпиадата в Париж през 2024 г. и руски флаг не трябва да се използва на игрите догодина, каза френският президент Еманюел Макрон.

Говорейки пред френския спортен вестник l’Equipe, Макрон добави, че трябва да се проведат дискусии за участието на някои руски спортисти, които „може също да са жертви на този режим“.

„Очевидно е, че не може да има руско знаме на Олимпийските игри в Париж. Защото Русия като страна няма място [на Игрите], когато е извършила военни престъпления и е депортирала деца“, каза Макрон в сряда.

 Задължителен кредит: Снимка от Tadashi Miyamoto/AFLO/Shutterstock (14024030k)
Олга Харлан от Украйна (вляво) отказва да се поздрави с Анна Смирнова от Русия, регистрирана като индивидуален неутрален състезател (AIN), по време на мача от 1-ви кръг на Световното първенство по фехтовка на FIE 2023 за жени на сабя в Милано, Италия.
Световно първенство по фехтовка на FIE 2023 г., Милано, Италия - 27 юли 2023 г. Задължителен кредит: Снимка от Tadashi Miyamoto/AFLO/Shutterstock (14024030k) Олга Харлан от Украйна (вляво) отказва да се поздрави с Анна Смирнова от Русия, регистрирана като индивидуален неутрален състезател (AIN), по време на мача от 1-ви кръг на Световното първенство по фехтовка на FIE 2023 за жени на сабя в Милано, Италия. 2023 FIE Световно първенство по фехтовка, Милано, Италия - 27 юли 2023 г. Тадаши Миямото/AFLO/Shutterstock

„Истинският въпрос, който олимпийският свят ще трябва да реши, е какво място да даде на тези руски спортисти, които понякога са се готвили цял живот [за игрите] и може също да са жертви на този режим“, добави Макрон, признавайки, че Руските спортисти може да имат различни възгледи за войната.

Макрон каза, че "олимпийският свят" трябва да проведе дискусии и че Украйна трябва да бъде част от този диалог. В крайна сметка, каза той, решението ще бъде взето от Международния олимпийски комитет (МОК).

През март МОК обяви широко осъден препоръчителен път, който позволява на руски и беларуски спортисти да участват в международни състезания въпреки продължаващата инвазия в Украйна.

Засега не е взето решение за участието на руски и беларуски спортисти на Олимпиадата през 2024 г.

Украинският премиер Денис Шмихал каза в публикация в Telegram през август, че страната ще бъде готова да бойкотира игрите, ако на Русия и Беларус бъде позволено да завършат.

„Готови сме да бойкотираме Олимпийските игри в Париж, ако на Руската федерация и Беларус бъде позволено да участват в състезанието“, каза Шмихал.

„Очакваме МОК да вземе правилното решение и решително да отстрани агресора от Олимпиадата“, добави Шмихал.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР