Френският президент Еманюел Макрон и председателката на Европейската комисия Урсула

...
Френският президент Еманюел Макрон и председателката на Европейската комисия Урсула
Коментари Харесай

Знаков ден за двама европейски лидери в Китай

Френският президент Еманюел Макрон и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще се срещнат с китайския президент Си Цзинпин за диалози, които може да зададат по-нататъшния курс на връзките след години наред на обтегнати връзки, оповестяват международните организации.

Макрон, който дойде в Пекин нощес, сподели пред кореспонденти, че Европа би трябвало да се опълчи на намаляването на нивото на комерсиалните и дипломатическите връзки с Пекин, който е в спор със Запада по редица въпроси като Тайван, софтуерния бранш и тесните връзки на Китай с Русия; Пекин от своя страна желае да направи по този начин, че Европа да не следва това, което Китай възприема като курс, общопризнат от Съединени американски щати, за въздържане на възхода му.
-->
Преди да отпътува за визитата, Фон дер Лайен разгласи, че Европа би трябвало да " понижи риска " в връзките си с Пекин, защото Китай е излязъл от епохата на промените и отвореността и е навлязъл в нова ера на сигурност и надзор.

Междувременно се усилва и западният напън върху Китай да поеме по-дейна роля в прекратяването на спора в Украйна - макар че Пекин публично заема неутрална позиция, той в никакъв случай не е осъждал съветската инвазия.

Наскоро Си беше в Москва, където затвърди съюза си с съветския президент Владимир Путин - определян като антизападен фронт - само че до момента не е разговарял нито един път с украинския президент Володимир Зеленски, даже и по телефона.

Очакванията в Пекин към тези контакти с европейците са огромни, най-много към частта от тях с визитата на Макрон.

" Посещението на френския президент се чака да докара до съответни резултати в укрепването на търговско-икономическото съдействие сред Китай и Франция, както и до повишение на взаимното политическо доверие ", написа през днешния ден в публицистична публикация китайското издание " Глобал таймс ". " Струва си да се означи, че разнообразни сили в Европа и Съединени американски щати деликатно наблюдават визитата на Макрон и упражняват въздействие в разнообразни направления. "

" С други думи, не всички желаят визитата на Макрон да премине безпрепятствено и сполучливо ", отбелязва вестникът.

Макрон първо ще се срещне с новия китайски министър председател Ли Цян, след което Ли ще се насочи на " работен обяд " с Фон дер Лайен, която е на първата си аудиенция в Китай, откогато стана ръководител на Европейска комисия през 2019 година

По-късно следобяд Макрон и Фон дер Лайен ще беседват поотделно със Си, след което вечерта тримата ще се съберат на обща среща за тристранни диалози. Макрон и Фон дер Лайен обявиха, че желаят да накарат Китай да употребява въздействието си върху Русия за определяне на мир в Украйна или най-малко да убедят Пекин да не оказва директна помощ на Москва в спора.

Макрон отпътува за Китай с внушителна 50-членна бизнес делегация, включваща представители на компании като " Еърбъс ", колоса в производството на първокласни артикули " Луи Вюитон-Моет Хенеси " (LVMH) и нуклеарния производител " Електрисите дьо Франс " (EDF). Очаква се по време на визитата на френския президент да бъде оповестено и сключването на нови покупко-продажби.

Но не всички вкъщи считат, че това е добър сигнал. " Три четвърти от делегацията са бизнес водачи: задачата е на първо място подписване на покупко-продажби ", написа в Туитър левият френски евродепутат Рафаел Глюксман преди визитата на Макрон. " Във времена, когато дебатът в Европа се концентрира върху самоубийствената ни взаимозависимост от Китай и китайската интервенция, даването на сходни сигнали е несвоевременно. "
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР