Френският президент Еманюел Макрон е предложил на Китай план, който

...
Френският президент Еманюел Макрон е предложил на Китай план, който
Коментари Харесай

Блумбърг: Макрон предложил на Китай план, водещ към преговори между Русия и Украйна

Френският президент Еманюел Макрон е предложил на Китай проект, който съгласно него може евентуално да докара до договаряния сред Русия и Украйна, оповестява Блумбърг.

Макрон е упълномощил на неговия външнополитически консултант Еманюел Бон да работи с най-високопоставения китайски посланик Ван И да откри рамка, която може да послужи за основа за бъдещи диалози съгласно хора осведомени с проектите, написа организацията.

Френската тактика планува диалози сред Русия и Украйна най-късно това лято, ако всичко върви добре, споделят източници на организацията, поискали анонимност.

По време на неодавнашното си посещаване в Китай френският президент не е съумял да убеди китайския си сътрудник Си Цзинпин да приказва с украинския държавен глава Володимир Зеленски - двамата още не са говорили, откогато войната избухна преди повече от година. Макрон също вбеси съдружниците предходната година, откакто сподели, че те не трябва да " унижават " Русия, напомня Блумбърг.

Според обявата не е ясно дали Макрон има поддръжка за проекта си от Киев и неговите съдружници, доста от които отхвърлиха предложенията за преустановяване на огъня, които биха разрешили на Русия да резервира териториалните си завоевания.

Много страни са също скептични, че Китай може да служи за безпристрастен медиатор, като се имат поради неговото " безгранично другарство " с Русия. Двете страни неколкократно обещаваха да засилят връзките си, в това число с апел в понеделник да засилят сътрудничеството сред военните си.

Служител от офиса на Макрон е удостоверил пред Блумбърг плана Бон да приказва с Ван, само че е отказал да разяснява детайлностите, добавяйки, че съдружниците на Франция са били осведомени за всяка френска самодейност. В отговор на въпроси китайското външно министерство сподели, че не е осведомено с източника на информацията и е „ мъчно да се ревизира достоверността “.
Пролетна атака
Всички бъдещи договаряния ще зависят от няколко условия, в това число сполучлива украинска пролетна атака, която ще сложи Киев в позиция на мощ по време на всевъзможни договаряния, съгласно източниците на организацията.

Някои европейски чиновници се тревожат, че рисково високите упования са предоставени на всяка украинска контраатака, която може да не е задоволително решителна, с цел да може Киев да освободи цялата територия, която Русия е окупирала, отбелязва Блумбърг. По-реалистична цел съгласно материала изглежда украинско нахлуване от 30 километра или повече на юг, което би поставило руските линии за доставки в обсега на най-мощната артилерия на Украйна и би основало условия за по-дълбок напън през 2024 година

Това би означавало, че съдружниците на Украйна ще би трябвало да усилят поддръжката си, с цел да разрешат бъдещи офанзиви за отвоюване на повече окупирани територии или че всевъзможни евентуални договаряния за преустановяване на огъня преди този момент време могат да накарат Русия да остане окопана в обилни сектори от украинска територия.

По-рано Макрон сподели, че вижда значима роля за Китай и че с помощта на връзките си с Русия той може да „ върне Москва към разсъдъка “. Досега Пекин не демонстрира признаци, че желае да окаже напън върху Москва да изтегли войските си.

Висши дипломати от страните от Групата на седемте – в това число Франция – тази седмица утвърдиха „ формулата на мира “ на Зеленски, която включва цялостното евакуиране на всички съветски войски от украинска територия.

Киев неведнъж е казвал, че териториалните отстъпки не би трябвало да бъдат на масата и няколко от съдружниците на Украйна поддържат тази позиция, предупреждавайки, че всяко съглашение, което всъщност замразява войната, евентуално ще накара Русия да се превъоръжи, преди да стартира нова атака.

От своя страна съветският президент Владимир Путин дава малко признаци, които да подсказват, че задачите му са се трансформирали, да не приказваме за готовност да изтегли сили от украинска територия.

Планът на Макрон ще разчита на дълготрайни гаранции за сигурност за Украйна, които ще имат за цел да възпрат Русия от бъдещи актове на експанзия, съгласно източниците на Блумбърг. Съюзниците към момента не са прецизирали спецификата на ограниченията, които би трябвало да бъдат контрактувани на срещата на върха на водачите на НАТО в Литва през юли, само че ще имат за цел да оказват помощ на Украйна да модернизира въоръжените си сили и да стане по-оперативно съвместима с въоръжените сили на НАТО.

Успоредно с това съдружниците на Украйна също работят върху способи за поддържане на настоящото доставяне с оръжия и основни доставки, като 155-милиметрови муниции, е споделил един от източниците на Блумбърг.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР