Френският парламент ще гласува законопроект за мащабна съдебна реформа, който

...
Френският парламент ще гласува законопроект за мащабна съдебна реформа, който
Коментари Харесай

Полицията във Франция ще може да следи заподозрени чрез мобилните им телефони

Френският парламент ще гласоподава законопроект за огромна правосъдна промяна , който включва наредба, позволяваща на правоприлагащите органи да наблюдават камерите, микрофоните и местоположението на мобилните телефони и други електронни устройства на обвинени в тежки закононарушения, съобщи Асошиейтед прес.

Законопроектът ясно показва, че тази мярка ще може да се ползва " без знанието или единодушието на притежателите " на съответните устройства, само че тя ще бъде лимитирана единствено до обвинени в тероризъм, проведена престъпност и други закононарушения, за които се планува наказване от пет и повече години затвор.

Полицията ще има право да следи телефоните за не повече от шест месеца и няма да може да подслушва представители на избрани специалности, измежду които публицисти, юристи и членове на френския парламент. 

Текстът, който позволява следенето, е част от по-обща промяна, която има за цел да " модернизира " наказателните процедури и отразява, съгласно допитванията, публичното предпочитание за повече правда и ред, споделят създателите на законопроекта. 

" Целта е ясна: по-бързо, по-ясно и по-модерно правораздаване ", съобщи френският правосъден министър Ерик Дюпон-Морети, представяйки законопроекта напролет. 

Левите политически сили се опълчиха на наредбата за наблюдаване, само че на днешния избор в долната камара на Народното събрание центристката партия на президента Еманюел Макрон " Република, напред! " евентуално ще бъде подкрепена от " Републиканците ". 

Законопроектът беше утвърден през май от Сената, който се управлява от опозиционната десница. 
През април френските депутати одобриха закон, допускащ потреблението на изкуствен интелект и дронове за всеобщо видеонаблюдение по време на Летните олимпийски игри в Париж следващата година.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР