Френският институт в България, община Пловдив и Общински институт Старинен

...
Френският институт в България, община Пловдив и Общински институт Старинен
Коментари Харесай

Днес ще се проведе среща в Пловдив за опазването на архитектурното наследство

Френският институт в България, община Пловдив и Общински институт " Старинен Пловдив “ чакат през днешния ден пловдивчани в 14:00 ч. в Балабановата къща в Стария град на среща - полемика на тематика " Една постройка, няколко живота: архитектура, завещание и културен урбанизъм “.

В диалога, отдаден на опазването на архитектурното завещание, повторното му потребление, мястото на културата в града ще вземат участие гостите от Франция - господин Филип Прост, проектант и урбанист, приключил Ecole de Chaillot, член на Националната комисия за културно завещание и архитектура, чиито планове са белязани от непрекъснатата грижа във връзка с подтекста и историята на местата и госпожа Мод Льо Флок, Директор на POLAU-arts & Urban Planning и урбанист, експерт във въвеждането на художествена динамичност в градските планове и в процесите на териториален преход.

Срещата ще бъде открита от заместник-кмета по просвета, археология и туризъм Пламен Панов. Участие с презентации ще вземат също Петър Петров, Директор на Националния институт за недвижимо културно завещание (НИНКН) и, Кмет на Район " Централен “.

Осигурен е симултанен превод. Входът е свободен.

В рамките на събитието ще бъде показана изложбата " Франция еМоция – Пътешествие анимация “. Създадена по самодейност на Клъстера Ату Франс (Агенция за развиване на туризма във Франция) и Френския институт, изложбата предлага неповторимо креативно прекарване сред фотографията и цифровата анимация, което ще ви потопи любопитно пътешестване из забележителното благосъстояние на френското културно завещание.

ПРОГРАМА:

Официално разкриване от господин Пламен Панов, Заместник-кмет " Култура, археология и туризъм “ на Община Пловдив

Встъпителни слова на господин Пиер Колио, Съветник по съдействието и културната активност към Френското Посолство в България

Филип Прост, проектант и урбанист, приключил École de Chaillot Опазване на сградния фонд, видоизменение и преупотреба; памет на постройките, подтекст и архитектурна стойност.

Как наследството може да " изфабрикува “ града?

Мод Льо Флок, урбанист, шеф на Центъра POLAU-pôle arts & urbanisme

Как един архитектурен и градоустройствен план може да приобщи методите на изкуството и културата още в идейната фаза?

Как място в развой на промяна може да се трансформира в отворен и споделен културен обект и да се впише допустимо най-добре в своята социална и пространствена среда?

Петър Петров, Директор на Националния институт за недвижимо културно завещание (НИНКН): Старинен Пловдив

, Кмет на регион " Централен “, Представяне на плана за консервация и реституция на къща " Ламартин “
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР