Френският държавен глава Еманюел Макрон преодоля десницата, за да запази

...
Френският държавен глава Еманюел Макрон преодоля десницата, за да запази
Коментари Харесай

Ще запази ли Макрон парламентарно мнозинство? Ден на избори във Франция

Френският държавен глава Еманюел Макрон преодоля десницата, с цел да резервира президентството през април, само че два месеца по-късно е изправен пред нов сериозен тест - този път левицата заплашва контрола му върху властта.

В неделя във Франция тече втория парламентарни избори, които ще дефинират дали президента ще резервира своето болшинство. Ако не успее да го направи, мъчно ще прокара промените, които е възнамерявал.

Големият конкурент е левият " Нов национален екологичен и обществен съюз ", с който обединението на Макрон " Заедно " приключи съвсем наедно през първия тур. Четири часа след началото на гласуването изборната интензивност бе 18.99% - повече от предходната неделя.

Обещанията, с които съперниците на президента завоюваха гласоподавателите, са за намаляне на пенсионната възраст, битка с измененията в климата и с покачващите се цени. Екологичните проблеми са водещ аспект от акцията им, като президентът е упрекван в липса на дейности на този фронт през последните пет години.

Ако изгуби болшинството от 289 депутати, Макрон ще се нуждае от поддръжка от други партии, с цел да прокара плануваните си промени, измежду които повишението на пенсионната възраст и намаляването на налозите.

Прогнозите са, че " Заедно " ще получи сред 255 и 300 депутата, а " Нов национален екологичен и обществен съюз " - сред 140 и 200.

" Не мислеха, че зелените и левицата могат да се съберат - смятаха, че ще бъде безпорядък и злополука, " сподели Иън Бросат, представител на втората по мощ партия, представен от BBC. " Но хаосът през днешния ден е в стопанската система - цените на храните се повишават, имаме 10 милиона души в беднотия. "

Президентът приканва гласоподавателите да му дават болшинство " в интересa на страната ", защото по този начин ще се взимат по-лесно решения по време на войната в Украйна.

Той предлага " нов способ " на ръководство, в който цивилните жители да имат по-голяма дума. В акцията му участват и промени в пенсиите, както и постепенно повишаване на пенсионната възраст до 65 години. От друга страна съперниците му целят да я смъкват до 60 (в момента е 62), да покачат минималните заплати с 15% на месец и да замразят цените на стоките от първа нужда.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР