Френските власти взеха нови мерки за борба с радикалния ислямизъм,

...
Френските власти взеха нови мерки за борба с радикалния ислямизъм,
Коментари Харесай

Затвориха джамия в Париж заради убийството на учителя

Френските управляващи взеха нови ограничения за битка с радикалния ислямизъм, като затвориха джамия северно от Париж за разпространението на видеоклип, порицаващ убития в петък преподавател Самюел Пати, съобщи Франс прес.

Очаква се френската делегирана министърка към министерството на вътрешните работи Марлен Шиапа да се срещне през днешния ден с представители на локалните клонове на Facebook, Туитър, ЮТюб, Снапчат и ТикТок. Социалните мрежи са упреквани, че са популяризирали видеозаписа, изработен от родител на ученичка и един просветител, които приканват за наказване на преподавателя, употребявал карикатури на пророка Мохамед в час за свободата на изразяването.

Френският президент Макрон ще посети през днешния ден следобяд Бобини, където ще ръководи съвещание на Клетката за битка против ислямизма и ще даде доклад на резултатите в тази област, заяви Елисейският замък.

Вчера във Франция извършена огромна полицейска интервенция против ислямистките придвижвания. От понеделник също така започнаха всекидневни инспекции, които ще бъдат ориентирани против 51 асоциации, близки до "радикалния ислямизъм ".

Според вътрешния министър Жералд Дарманен, който ще съпровожда Макрон в Бобини, те са под прицела на управляващите и някои от тях ще бъдат разпуснати.

Снощи Дарманен изиска от управляващите да затворят джамия в Пантен, която е популяризирала на Facebook страницата си видеозапис, порицаващ Самюел Пати. Ислямският храм ще бъде затворен на следващия ден вечерта, заяви добре информиран източник. Информацията беше доказана от доближени на вътрешния министър.

Затварянето на джамията е за период от шест месеца. В заповедта се показват две учредения - личността на имама, който служи в храма, където се събират към 1500 вярващи, и шерването на видеозаписа на Facebook страницата й, заяви различен източник. Клипът, постнат на 9 октомври, демонстрира бащата на една ученичка, който показва възмущението си от часа, отдаден на свободата на изложение, който Самюел Пати провел на 5 октомври.

Учителят бе обезглавен в петък посред улицата. Нападателят, младеж от чеченски генезис, бе убит от полицията.

Според френския вътрешен министър децата на имама учат в нелегално учебно заведение в прилежащия град Бобини, затворено при започване на октомври. "Деца на възраст 2 до 6 години носеха хиджаб, без детска площадка, без прозорец, без преподавател ", акцентира той.

След убийството Дарманен даде обещание "война против враговете на Републиката ".

15 души са към момента арестувани по отношение на следствието на убийството на Самюел Пати.

Учителят ще бъде почетен посмъртно с Ордена на Почетния легион, заяви министърът на образованието Жан-Мишел Бланкер. Той добави, че след края на ваканцията на 2 ноември във всички учебни заведения "без изключение " ще бъде непокътната минута безмълвие в памет на Пати и децата ще преминат особено образование.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР