Френските депутати одобриха спорната данъчна реформа на данъка върху богатството,

...
Френските депутати одобриха спорната данъчна реформа на данъка върху богатството,
Коментари Харесай

Франция прие спорната реформа за данъчното облагане на най-богатите

Френските депутати утвърдиха противоречивата данъчна промяна на налога върху благосъстоянието, която съгласно президента Еманюел Макрон ще помогне за рестартиране на стопанската система. Лявата съпротива обаче счита, че това е подарък за богатите, съобщи Франс прес.

След ден на разгорещени диспути и седмици на полемики президентското болшинство утвърди промяната. Тя получи и поддръжката на десните сили, които обаче показаха страдание, че данъкът не е бил анулиран напълно.

В момента към 350 000 френски семейства, чието имущество надвишава 1,3 милиона евро, заплащат т.нар налог върху благосъстоянието. След промяната той ще бъде сменен от различен, със същия таван и данъчна ставка, само че ще се пресмята единствено върху притежаваните недвижими парцели, като се изключват акциите, облигациите и други активи.

Очаква се след промяната страната да получава към 3,2 милиарда евро по-малко. През 2016 година данъкът донесе на бюджета близо 5 милиарда евро.

Правителството показва измененията като средство за стимулиране на икономическата интензивност, тъй като концепцията е, че този метод най-богатите данъкоплатци ще бъдат подтиквани да влагат в действителната стопанска система.

Трите леви групи в Народното събрание - на Френската социалистическа партия, на придвижването " Непокорна Франция " и на Френската комунистическа партия, гласоподаваха срещу промяната, определяйки я като " подарък за най-богатите ". Според левицата тя демонстрира, че Макрон е " президент на богатите ".

Френският президент разгласи на конференция в Брюксел, че се надява да може да реализира допустимо най-бързо съглашение за промяна на европейската инструкция за командированите служащи.

Очаква се министрите на труда на 28-те страни от Европейски Съюз да прегледат този въпрос на среща в Люксембург. Макрон е съществено зает с този въпрос и насочва рецензии към източноевропейските страни, отпред с отхвърлящата измененията Полша, отбелязва Агенция Франс Прес.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР